top of page

Φτιάξτε τα μόνοι σας

ΕΜ Βοκάσι από πίτουρο σιταριού

Ένας απλός τύπος βοκάσι, που μπορεί να γίνει από πίτουρο σιταριού, ζυμωμένο με το ΕΜ1, μελάσα ζαχαροκάλαμου, φυσικό θαλασσινό ή ορυκτό αλάτι και κεραμική σκόνη.

 

(Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και σαν οι ΕΜ σε στερεά μορφή)

Χρησιμοποιείται..

 

  • στην γεωργία, στον κήπο, κτλ. σαν βελτιωτικό εδάφους.

 

  • Στην κτηνοτροφία, πτηνοτροφία, ιχθυοτροφία, στα κατοικίδια, κτλ, σαν συμπλήρωμα διατροφής για τα ζώα, τα πουλιά, τα ψάρια κλπ.

 

Επίσης, μπορεί να απλωθεί σαν στρωσίδι στους κοιτώνες των ζώων μαζί με πριονίδια, άχυρο κλπ.

 

  • Στην κομποστοποίηση,

 

επιταχύνει την ζύμωση, εξουδετερώνει τις δυσάρεστες οσμές και εμπλουτίζει το τελικό οργανικό κόμποστ με θρεπτικές ουσίες.

 

 

Παρασκευή

 

Για την παρασκευή του ΕΜ βοκάσι χρειάζεται μια πλαστική λεκάνη μέσα στην οποία θα ανακατευτούν τα υλικά. (Για μεγάλες ποσότητες μπορεί να χρησιμοποιηθεί μπετονιέρα και μεγάλα πλαστικά βαρέλια).

 

Για να παρασκευάσουμε περίπου 8 κιλά ΕΜ βοκάσι, θα χρειαστούμε..

 

5 - 5,5 κιλά πίτουρο

 

2,5 λίτρα νερό

 

50 ml EM1

 

50 ml μελάσα ζαχαροκάλαμου

 

2 κουταλιές της σούπας ΕΜ κεραμική σκόνη

 

2 κουταλιές της σούπας φυσικό θαλασσινό ή ορυκτό αλάτι

 

Εκτέλεση

 

Βάζουμε το πίτουρο και την κεραμική σκόνη στη λεκάνη και τα αναμιγνύουμε.

 

Βάζουμε το νερό με το αλάτι σε μια κατσαρόλα για να βράσει και μετά ρίχνουμε την μελάσα για να την διαλύσουμε.

 

(Το νερό μπορούμε να το βάλουμε να ζεσταθεί από την αρχή για να κερδίσουμε χρόνο και δεν χρειάζεται να ζεσταθεί πολύ γιατί η ποσότητα της μελάσας είναι λίγη και θα διαλυθεί εύκολα.)

 

Ακολούθως ρίχνουμε το ΕΜ1 στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε καλά και μετά χύνουμε το μίγμα στη λεκάνη.

 

Ανακατεύουμε (με τα χέρια) μέχρις ότου το υλικό μας να υγραθεί παντού ομοιόμορφα.

 

Το συσκευάζουμε σε ένα πλαστικό δοχείο το οποίο να κλείνει αεροστεγώς, βάζοντας λίγο λίγο κατά στρώσεις και συμπιέζοντας το μέχρι να γεμίσει εντελώς και να είμαστε σίγουροι πως δεν έχει μείνει μέσα αέρας.

 

Τοποθετούμε το δοχείο σε σκοτεινό και δροσερό μέρος και μετά από 2 βδομάδες είναι έτοιμο για χρήση, ενώ όσο περνά ο καιρός, τόσο περισσότερο ωριμάζει και τόσο καλύτερο γίνεται.

 

Χρήσιμες συμβουλές

 

Αν δεν υπάρχει λόγος να χρησιμοποιηθεί αμέσως μετά τις 2 βδομάδες, καλύτερα να παραμένει στο δοχείο όσο περισσότερο καιρό είναι δυνατόν, γιατί όσο περνά ο καιρός τόσο περισσότερο ωριμάζει και γίνεται καλύτερο.

 

Σε περίπτωση που θα ανοιχτεί για να χρησιμοποιηθεί μόνο ένα μέρος του, το υπόλοιπο να το αφήνουμε συμπιεσμένο και ερμητικά κλειστό για να διατηρηθεί για περισσότερο χρόνο.

 

Το ΕΜ βοκάσι μπορεί να διατηρηθεί για αρκετούς μήνες, νοουμένου ότι διατηρείται σε αεροστεγείς συνθήκες, σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.

 

Μπορεί να γίνει επίσης από πίτουρο ρυζιού, το οποίο θεωρείται ανώτερο σε θρεπτική αξία (βιταμίνη Ε), μπορεί να γίνει με πρόσμιξη υλικών όπως, χαρούπι, βρώμη, καλαμπόκι κλπ, για να χρησιμοποιηθεί σαν συμπλήρωμα ζωοτροφής, μπορεί να γίνει με πριονίδια καθώς και από οποιαδήποτε θρυμματισμένη οργανική ύλη.

 

ΕΜ Βοκάσι από θρυμματισμένες κληματίδες

ΕΜ5

 

Εντομοαπωθητικό / Φυλλοθρεπτικό

Το ΕΜ5 είναι ένα εντομοαπωθητικό και φυλλοθρεπτικό παρασκεύασμα το οποίο γίνεται με ΕΜ1, μελάσα ζαχαροκάλαμου, φυσικό ξύδι και αλκοόλ απόσταξης (ζιβανία, τσίπουρο, ρακί, ουίσκι, ρούμι, τεκίλα κλπ).

Επίσης προστίθεται σκόρδο και καυτερή πιπεριά.

Ο τρόπος παρασκευής του είναι ίδιος με τον τρόπο που ενεργοποιείται το ΕΜ1,

με την διαφορά ότι προστίθενται το ξύδι, η ζιβανία, το σκόρδο και η καυτερή πιπεριά, σε διαφορετικές όμως αναλογίες, οι οποίες είναι..

ΕΜ1: 10%

 

Μελάσα: 10%

 

Ξύδι: 10%

 

Αλκοόλ: 10%

 

Νερό: 60%

 

2-3 μέτριες σκελίδες σκόρδο ανά λίτρο, κοπανισμένες,

1 μέτρια καυτερή πιπεριά ανά λίτρο

ΕΜ-FPE (Fermented Plant Extraction)

 

ενισχυτικό φυτών / εντομοαπωθητικό / ΦυλλοθρεπτικόΤο ΕΜ-FPE παρασκευάζεται με τον ίδιο τρόπο και τις ίδιες αναλογίες που ενεργοποιείται και πολλαπλασιάζεται το ΕΜ1.

 

Η διαφορά είναι στο ότι, στον ενεργοποιητή προστίθενται φρέσκα ψιλοκομμένα χόρτα ή/και βότανα, φρούτα (περίπου 1.5 - 2 kgr/10 ltr), τα οποία και εμπλουτίζουν το τελικό διάλυμα με τα οργανικά εκκρίματα τους (αντιοξειδωτικά, οργανικά οξέα κλπ). 

 

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορα αγριόχορτα, βότανα (θυμάρι, τσουκνίδα, δυόσμος, μέντα, μάραθος, αρτεμίσια, κλπ), σκόρδο, καυτερή πιπεριά, κρεμμύδι, φρούτα και γενικά φυτά με θρεπτικές, θεραπευτικές και εντομοαπωθητικές ιδιότητες.  • Τα αγριόχορτα καλύτερα να κόβονται νωρίς την αυγή ή το σούρουπο και να χρησιμοποιούνται φρέσκα, αμέσως μόλις κοπούν.

ΕΜ κεραμική επίχριση για επάλειψη των κορμών​

Για την προστασία των δέντρων από διαχειμάζοντες παθογόνους και από τις παγωνιές, αλλά και για ολόχρονη γενικότερη προστασία, μπορεί να γίνεται επάλειψη των κορμών με ειδικό μίγμα, πάντα με την ευεργετική συμμετοχή των ΕΜ και της ΕΜ-Χ κεραμικής σκόνης..

 

Συνταγή:

 

2 λίτρα νερό

 

1 λίτρο ΕΜa

 

50 γρ κόλλα ταπετσαρίας τοίχου (wallpaper)

 

150 γρ ΕΜ κεραμική σκόνη

 

1 κιλό Ζεόλιθο

 

Διαλύουμε πολύ καλά το μίγμα και επαλείφουμε με βούρτσα μέχρι την πρώτη διακλάδωση.

 

Η ποσότητα στο πάρα πάνω παράδειγμα είναι αρκετή για 5-6 μέτρια δέντρα

 

Αν δεν έχετε στην διάθεση σας Ζεόλιθο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μπετονίτης ή κοινός ασβέστης.

 

Θα πρέπει όμως, το διάλυμα να γίνει πιο αραιωμένο, με περισσότερη ποσότητα νερού  ή EMa, λόγω του ότι αυτά τα υλικά “σφίγγουν” περισσότερο.

 

Τα οφέλη που προκύπτουν από την επάλειψη με ΕΜ κεραμική επίχριση είναι:

 

  • Αποτροπή της ανάπτυξης παθογόνων μικροοργανισμών και μυκήτων που διαχειμάζουν στις ρωγμές των κορμών και καταστροφή αποθηκευμένων αυγών και προνυμφών βλαβερών εντόμων.

 

  • Αποτροπή της οξείδωσης των κορμών

 

  • Προστασία από ακραίες καιρικές συνθήκες

 

  • Ισομερής κατανομή της θερμότητας σε όλες τις πλευρές του κορμού.  (Είναι γνωστό στους παραγωγούς ότι, η Νότια πλευρά των κορμών των δέντρων, είναι πάντα πιο ζεστή από την βόρεια, λόγω του ότι η τροχιά του ήλιου στην Κύπρο, είναι πάντα Νότια, ένεκα του γεωγραφικού της πλάτους)

 

Εκτός από δέντρα, η ΕΜ κεραμική επίχριση μπορεί να εφαρμοστεί και σε αμπέλια, κλίματα, τριανταφυλλιές, σε διάφορους θάμνους, κλπ.

 

Mud balls - Dangos

 

Τα mud balls ή dangos είναι απλά μπάλες από πηλό από χώμα, εμποτισμένο με τους ΕΜ, ΕΜ βοκάσι από πίτουρο και κεραμική σκόνη ΕΜ-Χ GOLD SUPER CERA C, και σε μέγεθος περίπου μιας μπάλας του τένις.

Χρησιμοποιούνται σε όγκους νερού, για διάσπαση της λάσπης και της γλίνας που σχηματίζεται και συσσωρεύεται στον πυθμένα.

bottom of page