top of page

Γεωργία

Grupa Pulpi lettuce farm, Spain

Βιολογική γεωργία

Η γεωργία, ήταν το αρχικό πεδίο εφαρμογής προς το οποίο στόχευαν οι έρευνες του καθηγητή Χίγκα, που απώτερο σκοπό είχαν την ανακάλυψη μιας εναλλακτικής, βιολογικής και φιλικής προς το περιβάλλον μεθόδου καλλιέργειας, η οποία, ει δυνατόν, να αποφέρει τα ίδια αποτελέσματα που αποφέρουν οι συμβατικές μέθοδοι με την χρήση χημικών λιπασμάτων, εντομοκτόνων και ζιζανιοκτόνων.

 

Η τεχνολογία των ΕΜ™, όπως και σε όλες τις άλλες εφαρμογές, δρα πρωτίστως προληπτικά, αλλά και αναζωογονητικά εκεί που χρειάζεται και έχει σαν κυριότερη πτυχή της την εξυγίανση και τον εμπλουτισμό του εδάφους, το οποίο και αποτελεί την σημαντικότερη παράμετρο και το πιο βασικό υπόβαθρο πάνω στο οποίο μπορεί να αναπτυχθεί μια υγιής, βιώσιμη και σταθερά ποιοτική καλλιέργεια.

Η ύπαρξη οργανικής ύλης και η ανάπτυξη επαρκούς πληθυσμού ωφέλιμων μικροοργανισμών, αποτελούν τα πιο βασικά εχέγγυα για την δημιουργία ενός εύφορου, γόνιμου και υγιούς χώματος.

Η εφαρμογή των ΕΜ™, δεν είναι εφαρμογή της μίας χρήσης, αλλά μια ολοκληρωμένη μέθοδος καλλιέργειας, η οποία μπορεί και θα πρέπει να εφαρμόζεται καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου και του κύκλου ζωής των φυτών, ασχέτως εποχής και καιρικών συνθηκών.

​ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να έχει υπ’ όψιν του ο παραγωγός, είναι το να έχει στην διάθεση του μπόλικη οργανική ύλη, η οποία και θα αποτελεί την ‘τροφή’ για τους μικροοργανισμούς, την οποία και θα μεταβολίσουν στις ωφέλιμες ουσίες που έχουν τόσο ανάγκη, το χώμα και τα φυτά.

Όταν μιλάμε για οργανική ύλη εννοούμε οποιαδήποτε ύλη είναι “ζωντανή” ή απομεινάρι κάποιου ζωντανού οργανισμού, όπως.. κοπριά ζώων, ξερά φύλλα και χόρτα, κλαδέματα, κατάλοιπα από συγκομιδή, οργανικά σκουπίδια, κόμποστ, βοκάσι, κλπ.

Όπως ακριβώς συμβαίνει και στην χλωρά λίπανση, όπου σπέρνονται ψυχανθή (τριφύλλι, βίκος, κλπ), με σκοπό να οργωθούν στο χώμα, έτσι τα χόρτα και τα ζιζάνια μπορούν να αποτελέσουν μια σύμμαχο οργανική ύλη για τον εμπλουτισμό του εδάφους με θρεπτικά συστατικά.​

Η ανάγκη για χρήση των ΕΜ™ ελαττώνεται με τον χρόνο, διότι οι μικροοργανισμοί αναπαράγονται και επικρατούν, κι όταν το έδαφος φτάσει στις επιθυμητές συνθήκες απλώς εφαρμόζονται για να συντηρούν την μικροβιακή ισορροπία.

​ΜΕΘΟΔΟΣ - ΔΟΣΟΛΟΓΙΕΣ

Οι ΕΜ™ μπορεί να χρησιμοποιούνται σαν μια ολοκληρωμένη μέθοδος βιοκαλλιέργειας,την οποία και μπορεί να ξεκινήσει κάποιος να εφαρμόζει, ανά πάσα στιγμή και οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, έστω κι αν δεν συντρέχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος, ενώ κατά τις καλλιεργητικές περιόδους καλό θα είναι να γίνονται τακτικές και συνεπείς εφαρμογές των ΕΜ™, τόσο στο πότισμα όσο και στους ψεκασμούς.

 

Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό που έχει να κάνει να κάνει με τις δοσολογίες που αναμιγνύονται οι ΕΜ™ με το νερό, είναι το ότι δεν υπάρχουν απόλυτα νούμερα και ποσοστά, ούτε υφίστανται συστάσεις όπως.. “Προσοχή!!! Μην υπερβείτε την δοσολογία”. (Με εξαίρεση το εντομοαπωθητικό ΕΜ5)

​Θα πρέπει όμως παράλληλα, να είναι εις γνώσιν του καλλιεργητή, ότι το ΕΜ™ είναι ένα “υγρό” με οξύτητα, γι αυτό δεν θα πρέπει να γίνεται υπερβολική χρήση και να χρησιμοποιούνται πολύ πυκνά διαλύματα γιατί αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αντίθετα αποτελέσματα.

 

Οι δοσολογίες αραίωσης που υποδεικνύονται μπορεί να θεωρηθούν ως "οικονομικά αποτελεσματικές", ενώ ο καθένας μπορεί να τις προσαρμόσει με βάσει τις δικές του παρατηρήσεις στην δική του καλλιέργεια και τα δικά του δεδομένα.

Η παραγωγή και εφαρμογή κόμποστ, αποτελεί την σημαντικότερη επιλογή-αντίβαρο απέναντι στην χρήση χημικών λιπασμάτων, προς όσους δεν επιθυμούν καμιά επαφή με χημικές ουσίες και παρασκευάσματα, ενώ πρέπει να αποτελεί επιτακτική ανάγκη και συνειδητή εφαρμογή προς τους βιοκαλλιεργητές.

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ

Παίρνοντας λοιπόν τα πράγματα από την αρχή, λογικό είναι να ξεκινήσουμε την διαδρομή του κύκλου μιας καλλιέργειας, από την προετοιμασία του εδάφους, αν πρόκειται να σπείρουμε ή να φυτέψουμε νεαρά φυτά.​

(Αν πρόκειται για ήδη υπάρχουσες καλλιέργειες π.χ οπορωφόρα ή ήδη αναπτυγμένα φυτά μπορούν να αρχίσουν ποτίσματα και ψεκασμοί οποιαδήποτε περίοδο, ενώ πάντα υπάρχει η δυνατότητα εμπλουτισμού του χώματος με οργανική ύλη.)

 

Σημαντικότερη πτυχή της προετοιμασίας του εδάφους, είναι ο εμπλουτισμός του με οργανική ύλη και ΕΜ™.

 

Μπορεί κάποιος να απλώσει κοπριά, κόμποστ/βοκάσι ή αν υπάρχουν κατάλοιπα μετά την συγκομιδή ή την πτώση των φύλλων κατά το φθινόπωρο, κλπ.

​Αν υπάρχουν ζιζάνια και αγριόχορτα, καλό θα είναι να θρυμματίζονται με μια χορτοκοπτική μηχανή για διευκόλυνση της ζύμωσης που θα ακολουθήσει στο χώμα ή μπορεί να μαζεύονται για την παραγωγή κόμποστ/βοκάσι.

 

Η εφαρμογή γίνεται απλά με άπλωμα της οργανικής ύλης στο έδαφος, καταβρέξιμο με ΕΜ και επιφανειακή ενσωμάτωση στο χώμα.

 

ανά στρέμμα

 

​200 – 300 λίτρα νερό

3 - 5 λίτρα ΕΜα

200 - 300 γρ. κεραμική σκόνη

 

Μετά από 15 μέρες μπορούμε να σπείρουμε ή να φυτέψουμε νεαρά φυτά και να κάνουμε το πρώτο μας πότισμα με ΕΜa αραιωμένο σε νερό σε αναλογία 1:100 – 1:500.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΣΠΟΡΩΝ Η ΤΩΝ ΝΕΑΡΩΝ ΦΥΤΩΝ

Η προετοιμασία των σπόρων ή των νεαρών φυτών είναι εξίσου σημαντική και διαδραματίζει σημαντικότατο ρόλο κατά την ανάπτυξη του ριζικού συστήματος των φυτών.


Οι σπόροι μπορούν να επωφεληθούν της ευεργετικής δράσης των ΕΜ™, ούτως ώστε να αναπτύξουν σε σύντομο χρονικό διάστημα, δυνατό και υγιές ριζικό σύστημα.

Η προετοιμασία τους γίνεται απλά, με το να αφεθούν να μουλιάζουν σε διάλυμα ΕΜa και ΕΜ κεραμικής σκόνης με νερό σε αναλογία 1:100 – 1:500 για κάποια ώρα, αναλόγως του μεγέθους και της σκληρότητας τους και ακολούθως να αφεθούν να στεγνώσουν υπό σκιά.

Στα νεαρά φυτά κατά την μεταφύτευση, μπορεί να ψεκάζεται το ρίζωμα με ΕΜa αραιωμένο και να πασπαλίζεται το ρίζωμα με ΕΜ κεραμική σκόνη.

ΠΟΤΙΣΜΑΤΑ

Η εφαρμογή των ΕΜ™ στο νερό για πότισμα, δεν είναι κάτι που περιορίζεται μέσα από αυστηρούς κανόνες και ιδιαίτερα χρονοδιαγράμματα, ούτε και απομονώνεται μέσα σε συγκεκριμένες εποχές του χρόνου.  

 

Καλό είναι όμως να ακολουθείται μια λογική και συνεπής ροή εφαρμογών κατά την περίοδο της ανάπτυξης και καρποφορίας των φυτών.

Κατά τις πρώτες βδομάδες καλό είναι να γίνονται ποτίσματα με ΕΜa μία φορά την βδομάδα, σε αναλογία 3 – 5 λίτρα ΕΜa ανά στρέμμα, αραιωμένο στον συνήθη όγκο νερού που ποτίζει ο καθένας, ενώ ακολούθως μπορεί να μειωθεί η ποσότητα ΕΜ στα 2 – 3 λίτρα.

 

Είναι επίσης δυνατόν να γίνονται και καθημερινά ποτίσματα με ΕΜ, ή κάθε δύο, τρείς ή περισσότερες μέρες, αραιωμένο όμως τουλάχιστον 1:500 – 1:1000.

 

Αυτό εξαρτάται τόσο από την ποσότητα που έχει κάποιος στην διάθεση του, όσο και από την οικονομική του κατάσταση..

 

Η πρόσθεση ΕΜ κεραμικής σκόνης στο νερό με τους ΕΜ, (σε αναλογία 1:1000 και άνω) είναι επίσης πολύ σημαντική γιατί 

 

  • συγκρατεί σταθερά τους μικροοργανισμούς στα σημεία που επικάθεται, απορροφώντας τους στα σωματίδια της, ούτως ώστε να δουλεύουν και τοπικά εκτός του διασκορπισμού τους στο ρίζωμα των φυτών. 

 

  • Έχει αντιοξειδωτικές και μυκητοκτόνες ιδιότητες 

 

  • Ενισχύει την λειτουργία της φωτοσύνθεσης στα φυτά λόγω της Άπω Υπέρυθρης ακτινοβολίας που εκπέμπει 

ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΒΛΑΣΤΩΝ - ΨΕΚΑΣΜΟΙ

Με την εμφάνιση των πρώτων βλαστών, είτε πρόκειται για δέντρα, είτε για λαχανικά, δημητριακά ή λουλούδια, θα πρέπει να ξεκινήσουν προληπτικοί ψεκασμοί με ΕΜa, ΕΜ5 και ΕΜ-FPE.

 

(Καλό είναι επίσης να προστίθεται ΕΜ κεραμική σκόνη και στο διάλυμα για ψεκασμό) 

 

Οι ψεκασμοί καλό είναι να γίνονται διαφυλλικά και σχολαστικά και στις δύο επιφάνειες των φύλλων, σε τακτικά διαστήματα, από μία βδομάδα μέχρι 10 μέρες, εναλλακτικά (δηλ. μια φορά με ΕΜa, την δεύτερη με ΕΜ5, την τρίτη με EM FPE κοκ), για αποτροπή της εμφάνισης βλαβερών εντόμων και για σκοπούς θρέψης των φυτών δια μέσου των φύλλων (Foliar feeding). 

 

Το ΕΜa μπορεί να ψεκάζεται αραιωμένο από 1:50 – 1:100

 

Το ΕΜ5 αραιωμένο 1:100

 

Το ΕΜ FPE επίσης 1:50 – 1:100

Επίσης, το ΕΜ5 και το ΕΜ FPE μπορούν να ψεκάζονται μαζί σε αναλογία 1:1.

 

Η εντομοαπωθητική δράση των ΕΜ έγκειται στο ότι, 

 

  • οι μικροοργανισμοί έρχονται σε επαφή με τα αυγά και την τροφή που αποθηκεύουν τα έντομα, με αποτέλεσμα να τα καταστρέφουν. 

 

  • παράλληλα, το ΕΜ5 εναποτίθεται στις επιφάνειες των φύλλων, στα κλαριά, στους καρπούς και τον κορμό σαν ένα προστατευτικό περίβλημα το οποίο απωθεί τα επιβλαβή έντομα ενώ αντιθέτως ελκύει τα ωφέλιμα. 

 

  • Ο πληθυσμός των ωφέλιμων μικροοργανισμών αυξάνεται και κυριαρχεί διατηρώντας τις ανάλογες συνθήκες που δεν ευνοούν την ανάπτυξη των παθογόνων, κι έτσι αποτρέπεται η εμφάνιση τους.

 

Σε περίπτωση που υπάρχει εκδήλωση κάποιας ασθένειας ή έντονη παρουσία κάποιου ανεπιθυμητου εντόμου, θα πρέπει να γίνονται καθημερινοί ψεκασμοί με ΕΜ5, έως ότου αποτραπεί το φαινόμενο. 

 

  • Προσοχή!  Οι ψεκασμοί δεν πρέπει να γίνονται ποτέ κάτω από απ' ευθείας έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία γιατί η υπεριώδης ακτινοβολία σκοτώνει ΟΛΟΥΣ τους μικροοργανισμούς.

Κατά την περίοδο της ανθοφορίας, χρειάζεται λίγο προσοχή στους ψεκασμούς.. 

 

Αν πρόκειται για σύντομη παροδική περίοδο ανθοφορίας, π.χ οπορωφόρα δέντρα, αμπέλια κλπ, καλύτερα να σταματούν οι ψεκασμοί στο φύλλωμα, ενώ μπορούν να συνεχιστούν οι ψεκασμοί στους κορμούς και τα κλαδιά για καταπολέμηση τυχόν αποθηκευμένων αυγών και τροφής διάφορων εντόμων. 

 

Στα λαχανικά όπου η ανθοφορία συνεχίζεται καθ’ όλη την περίοδο της καρποφορίας, οι ψεκασμοί να γίνονται με όσο το δυνατόν πιο ατμοποιημένα σταγονίδια με προσοχή μην καταβρέχονται πολύ τα άνθη.

ΕΜ κεραμική επίχριση για επάλειψη των κορμών

Για την προστασία των δέντρων από διαχειμάζοντες παθογόνους και από τις παγωνιές, αλλά και για ολόχρονη γενικότερη προστασία, μπορεί να γίνεται επάλειψη των κορμών με ειδικό μίγμα, πάντα με την ευεργετική συμμετοχή των ΕΜ και της ΕΜ-Χ κεραμικής σκόνης..

 

Παρασκευή:

 

2 ½ λίτρα νερό

 

½ λίτρο ΕΜa

 

50 γρ κόλλα ταπετσαρίας τοίχου (wallpaper)

 

150 γρ ΕΜ κεραμική σκόνη

 

1 κιλό Ζεόλιθο

Διαλύουμε πολύ καλά το μίγμα και επαλείφουμε με βούρτσα μέχρι την πρώτη διακλάδωση.

 

Η ποσότητα στο πάρα πάνω παράδειγμα είναι αρκετή για 5-6 μέτρια δέντρα

 

Αν δεν έχετε στην διάθεση σας Ζεόλιθο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μπετονίτης ή κοινός ασβέστης.

 

Θα πρέπει όμως, το διάλυμα να γίνει πιο αραιωμένο, με περισσότερη ποσότητα νερού ή EMa, λόγω του ότι αυτά τα υλικά “σφίγγουν” περισσότερο.

Τα οφέλη που προκύπτουν από την επάλειψη με ΕΜ κεραμική επίχριση είναι:

  • ​Αποτροπή της ανάπτυξης παθογόνων μικροοργανισμών και μυκήτων που διαχειμάζουν στις ρωγμές των κορμών και καταστροφή αποθηκευμένων αυγών και προνυμφών βλαβερών εντόμων.

  • Αποτροπή της οξείδωσης των κορμών

  • Προστασία από ακραίες καιρικές συνθήκες

  • Ισομερής κατανομή της θερμότητας σε όλες τις πλευρές του κορμού.

 

​(Είναι γνωστό στους παραγωγούς ότι, η Νότια πλευρά των κορμών των δέντρων, είναι πάντα πιο ζεστή από την βόρεια, λόγω του ότι η τροχιά του ήλιου στην Κύπρο, είναι πάντα Νότια, ένεκα του γεωγραφικού της πλάτους)​

​Εκτός από δέντρα, η ΕΜ κεραμική επίχριση μπορεί να εφαρμοστεί και σε αμπέλια, κλίματα, τριανταφυλλιές, σε διάφορους θάμνους, κλπ.

 

Οι κυριότερες λειτουργίες των ΕΜ™ στο χώμα, είναι..

 

  • Η διάσπαση της υπάρχουσας οργανικής ύλης και η μετατροπή της σε θρεπτικές, αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές ουσίες

 

  • Η διάσπαση πολύπλοκων οργανικών ενώσεων σε απλούστερες μορφές έτσι ώστε να καθιστούν δυνατή την απορρόφηση και αφομοίωση τους από τα φυτά

 

  • Η καταστολή των παθογόνων μικροοργανισμών

 

  • Η συμμετοχή τους στην ανακύκλωση του αζώτου μέσω της οποίας γίνεται δυνατή η απορρόφηση του από τα φυτά

 

  • Η διάσπαση και εξουδετέρωση υπολειμμάτων από χημικά φυτοφάρμακα

Σε συνδυασμό με τακτικούς διαφυλλικούς ψεκασμούς, τα φυτά γίνονται πιο δυνατά και προάγονται..

  • το φύτρωμα, η ανάπτυξη, η ανθοφορία, η καρποφορία και η ωρίμανση των καρπών

 

  • η ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος των φυτών και η αντίσταση τους απέναντι στα βλαβερά έντομα, τα φυτοπαράσιτα και τις αρρώστιες

 

  • η ενίσχυση της φωτοσυνθετικής ικανότητας των φυτών.

Με την συνεπή χρήση των ΕΜ™..

  • τα φυτά αναπτύσσουν πολλαπλές και συνεχόμενες σοδειές μέσα στον χρόνο

 

  • απαιτείται λιγότερη χειρωνακτική εργασία και καθόλου μέτρα ασφαλείας κατά τους ψεκασμούς, για τυχών κινδύνους μόλυνσης ή δηλητηρίασης.

 

  • δεν υπάρχει η ανάγκη αποστείρωσης του εδάφους

 

  • ενισχύεται η ανάπτυξη της μυκόριζας, των αζωτοβακτήριων και των άλλων ειδών ωφέλιμων ριζόβιων μικροοργανισμών στο ριζικό σύστημα των φυτών

 

  • προωθείται η σταδιακή εξάλειψη των ζιζανίων

 

  • η χρήση άλλων φαρμάκων και λιπασμάτων καθίσταται περιττή, κι αυτό έχει οικονομικό όφελος προς τον παραγωγό

 

  • Τα χόρτα, τα ζιζάνια, τα κατάλοιπα στις φυτείες μετά την συγκομιδή, τα κλαδέματα, κλπ, μπορούν να χρησιμοποιούνται σαν σύμμαχος οργανική ύλη, την οποία οι ΕΜ™ μετατρέπουν σε οργανικό εδαφοβελτιωτικό, απαλλάσσοντας παράλληλα τον καλλιεργητή από το κάψιμο τους.

 

  • Επιτυγχάνεται αύξηση της δραστικότητας της οργανικής ύλης και της κοπριάς σαν βιολογικό εδαφοβελτιωτικό.

Το ΕΜ5 είναι ένα πολύ αποστελεσματικό εντομοαπωθητικό αλλά και διαφυλλικό λιπαντικό το οποίο συνδιάζει την δράση των ΕΜ με ξύδι, αλκοόλ, εκχυλίσματα σκόρδου, καυτερής πιπεριάς και λεβάντας.

bottom of page