top of page

Περιβάλλον

​​ΟΙ ΕΜ στο περιβάλλον

 

Τελευταίως ακούμε πολύ να αναφέρεται για κάτι, ο όρος “φιλικό προς το περιβάλλον”, εννοώντας πως κάτι είναι αβλαβές ή τουλάχιστον “μη επικίνδυνο” προς το περιβάλλον.

Πέρα όμως από την έννοια του απλώς “μη επικίνδυνο” ή "φιλικό", η παρουσία και η συνεισφορά των ΕΜ μέσα από την ενζυμική ανακύκλωση και δράση τους, είναι και άκρως επωφελής συνάμα, αφού το αποτέλεσμα της είναι η παραγωγή μόνο ωφέλιμων και χρήσιμων ουσιών.

Οι ΕΜ, εκτός των άλλων, λειτουργούν και σαν υπόβαθρο ανάπτυξης και των άλλων ειδών ωφέλιμων μικροοργανισμών, καθώς επίσης και για την δραστηριοποίηση των ουδέτερων καιροσκόπων μικροοργανισμών, προς ωφέλιμες θετικές κατευθύνσεις.

​Η εξασφάλιση της πλειοψηφούσας παρουσίας ωφέλιμων μικροοργανισμών σ’ ένα περιβάλλον ή μικροκλίμα, διασφαλίζει τις απαραίτητες συνθήκες για την αποτροπή της εμφάνισης και ανάπτυξης βλαβερών και παθογόνων ειδών μικροοργανισμών και οποιουδήποτε άλλου φαινομένου συνεπάγεται η παρουσία αυτών.

Εις ότι αφορά το ευρύτερο περιβάλλον, σύμφωνα με την κυριάρχουσα επιστημονική άποψη, το σημαντικό έργο των μικροοργανισμών καταδεικνύετε από τον καιρό που ο πλανήτης μας ήταν στα αρχικά του στάδια και περιβαλλόταν από τοξικά δηλητηριώδη και ραδιενεργά στοιχεία και αέρια (αμμωνία, μεθάνιο, υδρόθειο κ.α)

 

Η κατανάλωση αυτών των αερίων από τους πρώτους μικροοργανισμούς και η έκλυση οξυγόνου, υδρογόνου, αζώτου, διοξειδίου του άνθρακα κλπ, μετέτρεψαν σιγά σιγά την μορφή της ατμόσφαιρας που περιβάλλει τον πλανήτη μας στην σημερινή βιώσιμη μορφή της.

Οικοσυστήματα

​Η εξασφάλιση της ισορροπίας των πληθυσμών μεταξύ των διάφορων ειδών σ’ ένα βιότοπο και η αρμονική συνύπαρξη τους, είναι κι αυτά φαινόμενα που η εξάρτηση τους ξεκινά από τα χαμηλότερα στρώματα ζωής, στο επίπεδο των μονοκύτταρων οργανισμών.

Η επικράτηση ωφέλιμων μικροοργανισμών σ’ ένα βιότοπο, διασφαλίζει υγιείς και ισορροπημένες συνθήκες για όλα τα είδη ζωντανών οργανισμών..

Οι οργανικές ύλες που συσσωρεύονται ως κατάλοιπα της βιολογικής δραστηριότητας σ’ ένα οικοσύστημα, όπως φύλλα σε αποσύνθεση, άλγη, γύρη, σπόροι, απορρίμματα ψαριών και ζώων, υπολείμματα της τροφής τους, σκόνη κ.λ.π, σχηματίζουν την λάσπη, η οποία αν δεν διασπάται και να διατηρείται σε μια σωστή ισορροπία, σιγά σιγά, μετατρέπει τον βιότοπο σε βούρκο.

 

Οι οργανικές αυτές ύλες όμως, αποτελούν λιχουδιές για τους ΕΜ, κι έτσι, η παρουσία τους διασφαλίζει την αποτροπή της δημιουργίας της λάσπης αλλά και την διάσπαση της εκεί που ήδη υπάρχει.

Τα δε τελικά προϊόντα της διάσπασης αποτελούν την απαρχή της τροφικής αλυσίδας του συστήματος..

Έτσι αποφεύγεται η ανεξέλεγκτη αύξηση του φυτοπλαγκτόν, τα υδρόβια φυτά αναπτύσσονται κανονικά, δίνοντας την ευκαιρία και στο ζωοπλαγκτόν να αναπτυχθεί, το οποίο με την σειρά του αποτελεί τροφή για τα ψάρια και τα μαλάκια.

 

Με την εφαρμογή των ΕΜ σε υδροβιότοπους επιτυγχάνεται η εξισορρόπηση των κυριοτέρων παραμέτρων όπως..

 

  • Μείωση της αγωγιμότητας, των αλάτων και γενικά του συνόλου των διαλυμένων ουσιών

  • Αύξηση της ποσότητας του διαλυμένου Οξυγόνου

  • Εξισορρόπηση του pH

  • Αύξηση της φωτοσυνθετικής δραστηριότητας

  • εξισορροπημένη ανάπτυξη άλγης - φυτοπλακτόν - χλωρίδας - πανίδας

  • Αύξηση της διαύγειας και μείωση της θολούρας του νερού 

Ανακύκλωση στοιχείων

Μια άλλη εξειδικευμένη ιδιότητα των ΕΜ, είναι η ικανότητα τους να δεσμεύουν διάφορα στοιχεία και ουσίες όπως, άζωτο, άνθρακα, φώσφορο, οξυγόνο, διοξείδιο του άνθρακα, κλπ, και να συνθέτουν με αυτά, ενώσεις σε μορφή που να μπορούν τα φυτά να απορροφήσουν για να τροφοδοτηθούν με το πολύτιμο στοιχείο που έχουν ανάγκη.

 

Αυτό συμβάλλει παράλληλα και στην διεκπεραίωση του κύκλου των διάφορων στοιχείων, από την γη και το νερό,στα φυτά, στα ζώα, στον αέρα και πίσω στην γη.

Κάποια στοιχεία όπως το άζωτο και ο φώσφορος, αν δεν ανακυκλώνονται σε ικανοποιητικό βαθμό, εξελίσσονται στο χειρότερο είδος μόλυνσης προς το νερό.

Mad Balls / "Dangos"

Τα Mad Balls ή αλλιώς Dangos, είναι μπάλες από πηλό, ζυμωμένες με τους ΕΜ και ΕΜ βοκάσι από πίτουρο.Είναι περίπου στο μέγεθος μιας μπάλας του τένις, και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στον καθαρισμό υδροβιοτόπων, ποταμών, λιμνών, θαλασσών κλπ..

Η 8η Αυγούστου, έχει καθιερωθεί ως η διεθνής ημέρα mad balls, κατά την οποία γίνονται διάφορες εκδηλώσεις καθαρισμού των νερών με ρίψεις mad balls σε διάφορα μέρη του πλανήτη, όπου κυρίαρχο στοιχείο είναι το νερό, είτε πρόκειται για ποτάμια ή θάλασσες, λίμνες ή δεξαμενές, είτε γλυκό είτε αλμυρό νερό.

 

Φυσικά, διάφορες εφαρμογές των mad balls μπορεί να γίνονται καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου.

Η φύση από μόνη της, δεν χρησιμοποιεί τίποτα άλλο για την διατήρηση και συντήρηση του περιβάλλοντος μέσα σε υγιείς συνθήκες, παρά μόνο τα ίδια τα κομμάτια από τον ίδιο της τον εαυτό, που έχουν συμπληρώσει τον κύκλο ζωής τους, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, τα οποία και ανακυκλώνει μέσα από δικούς της μηχανισμούς σε άλλες χρήσιμες ουσίες και επί μέρους συστατικά που έχει ανάγκη, μετουσιώνοντας έτσι σε πράξη, αυτό που η ίδια προνοεί, να μην πηγαίνει τίποτα χαμένο.

​Ένα δάσος π.χ, αυτοσυντηρείτε από τα ίδια του τα φύλλα που πέφτουν στο έδαφος, τα ξερά κλαδιά του, τα χόρτα που φυτρώνουν στο χώμα και ξεραίνονται, τα απομεινάρια των ζώων κλπ.

Όλα αυτά αποικοδομούνται και ανακυκλώνονται στο έδαφος σε άλλες θρεπτικές μορφές, αφομοιώσιμες από τα φυτά.

Αυτή ακριβώς η ανακύκλωση, επιτυγχάνεται μέσα από την δράση των διάφορων ειδών μικροοργανισμών που υπάρχουν στο περιβάλλον.

Οι μικροοργανισμοί στους ΕΜ, αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία που διαθέτει η φύση για να διεκπεραιώνεται η εν λόγω ανακύκλωση κάτω από υγιείς συνθήκες και ένα από τα πιο δραστικά όπλα για να αντιμετωπίζει το φαινόμενο της αποσυνθετικής σήψης εκεί όπου παρουσιάζεται.

bottom of page