Τερούο Χίγκα
Ph.D κολλέγιο γεωργίας, πανεπιστήμιο του Ριουκίους, Οκινάβα, Ιαπωνία
Ο Teruo Higa, γεννήθηκε το 1941 στην Οκινάβα της Ιαπωνίας.
Είναι καθηγητής φυτοκομίας στο πανεπιστήμιο Μέϊο και επίτιμος καθηγητής στο κολλέγιο γεωργίας, του πανεπιστημίου του Ρίουκιους από το οποίο και αποφοίτησε.
Απέκτησε διδακτορικό τίτλο σπουδών από το Γεωργικό Τμήμα Ερευνών της Ανωτάτης Σχολής του πανεπιστημίου Κιούσου.
Παιδί γεωργοκτηνοτροφικής οικογένειας, από μικρός είχε άμεση διατριβή με τις διάφορες γεωργικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες, επιδεικνύοντας ιδιαίτερη αγάπη προς τα φυτά και ιδιαίτερα προς τα λουλούδια.
Αυτό, τον οδήγησε φυσιολογικά στο να ακολουθήσει την σπουδή στο αντικείμενο που ο ίδιος αγαπούσε ιδιαίτερα.
Όπως περιγράφει ο ίδιος στο βιβλίο του “μια επανάσταση που θα σώσει την Γή”, κατά την παιδική του ηλικία, τίποτα δεν τον ευχαριστούσε πιο πολύ από την ενασχόληση του με τα λουλούδια και τίποτα δεν τον δυσαρεστούσε πιο πολύ από την εργασία παρασκευής τεχνητής κοπριάς.
Η παρασκευή της, η περισυλλογή και η μεταφορά της στις καλλιεργούμενες εκτάσεις, ήταν διαδικασίες για τις οποίες γνώριζε πολύ καλά πόσο κόπο και μόχθο απαιτούσαν για να διεκπεραιωθούν.
Ωστόσο, είχε πλήρη επίγνωση προς την μεγάλη αξία και προσφορά της προς τις καλλιέργειες.
Έτσι, κατά την διάρκεια των σπουδών του, όταν γνώρισε και τα διάφορα είδη χημικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, τα θεώρησε ως μια ιδανική λύση προς αντικατάσταση της τεχνητής κοπριάς.
Η αλήθεια είναι πως, με την χρήση τους ήταν όντως δυνατή η παραγωγή πλούσιων σοδειών, ικανών να ικανοποιήσουν τις ανάγκες μεγαλύτερων πληθυσμών ανθρώπων, κι έτσι υιοθέτησε την χρήση τους στις δικές του καλλιέργειες αλλά και παρότρυνε τους μαθητές του να τα χρησιμοποιούν, έχοντας όμως σαν κυριότερο γνώμονα στην σκέψη του, την εξασφάλιση επαρκούς ποσότητας τροφής για όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο, έχοντας στο μυαλό του κυρίως τις ανάγκες των φτωχών ανθρώπων.
Η ιστορία της ανακάλυψης..
Κατά τα τέλη της δεκαετίας του 70, άρχισε να παρουσιάζεται στην υγεία του, μια κατάπτωση, με συμπτώματα την παρουσία εξανθημάτων, εμφάνιση αλλεργιών και μείωση της ενέργειας του, τα οποία και απέδωσε στην συνεχή έκθεση του στα χημικά φυτοφάρμακα.
Παράλληλα άρχισαν να γίνονται εμφανή τα σημάδια της αρνητικής επίδρασης που ασκούσαν στο περιβάλλον και ιδιαίτερα την νέκρωση που επέφεραν στο χώμα με την συνεχή χρήση τους και την μόλυνση που επέφεραν στα υπόγεια υδροφόρα στρώματα.
Στη συνέχεια δεν δυσκολεύτηκε καθόλου να αποκτήσει την επίγνωση πως η χρήση τους στη γεωργία δεν μπορεί να συνεχίζεται επ’ άπειρον, μιας και η συνεχής χρήση τους προκαλεί μεγάλη ζημιά τόσο στο περιβάλλον όσο και στην υγεία των ζωντανών οργανισμών, κι αυτό τον ώθησε να ασχοληθεί με την έρευνα, έχοντας σαν απώτερο στόχο την ανακάλυψη κάποιας εναλλακτικής βιολογικής μεθόδου καλλιέργειας που να αποφέρει, ει δυνατόν, τα ίδια αποτελέσματα με τις συμβατικές χημικές μεθόδους.
Μια εμπειρία που είχε στο παρελθόν με χρήση φωτοσυνθετικών βακτηρίων, κατά την οποία εξήλθαν πολύ θετικά αποτελέσματα και συμπεράσματα, τον ώθησε να ασχοληθεί εκτενέστερα με το γενικότερο πεδίο του κόσμου των ωφέλιμων μικροοργανισμών.
Μπροστά του είχε ένα ατελείωτο βουνό. Ένας κόσμος ανεξερεύνητος στο μεγαλύτερο μέρος του, αποτελούμενος από εκατομμύρια διαφορετικά είδη μονοκύτταρων μικροοργανισμών, απλωνόταν μπροστά του για να του αποκαλύψει τα μυστικά του.
Για αρκετά χρόνια, έκανε ότι έκαναν όλοι οι επιστήμονες μικροβιολόγοι και άλλοι, όταν εξερευνούσαν τον κόσμο των μικροοργανισμών.
Μέχρι τότε, ανάμεσα στους επιστημονικούς κύκλους, επικρατούσε η άποψη πως, δεν ήταν δυνατό/εφικτό να συμβιώνουν διαφορετικά είδη μικροοργανισμών, με διαφορετικές απαιτήσεις που να ευνοούν την ανάπτυξη τους, ιδιαίτερα μεταξύ αερόβιων και αναερόβιων ειδών, γι’ αυτό και οι διάφορες έρευνες και μελέτες από τους επιστήμονες γινόντουσαν πάνω στο κάθε ένα είδος, ξεχωριστά.
Έτσι λοιπόν κι αυτός, μελετούσε ένα ένα και παρατηρούσε την δράση τους, τα διάφορα είδη των μικροοργανισμών, χωρίς όμως να διαπιστώνει κάτι το ιδιαίτερα αποτελεσματικό, πέραν της ήδη γνωστής ωφελιμότητας τους.
Μια λωρίδα γρασίδι..
Κάτι που συνήθιζε να κάνει, ο καθ. Χίγκα , με το πέρας των πειραμάτων του, ήταν να ρίχνει τα διάφορα είδη μικροοργανισμών που μελετούσε και πειραματιζόταν, σ ένα κουβά με νερό και μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, όταν ο κουβάς γέμιζε σιγά σιγά, τους έριχνε στον νεροχύτη.
Μια μέρα, πέρασε απ’ το μυαλό του η σκέψη πώς, δεν θα ‘πρεπε να τους ρίχνει στον νεροχύτη, αφού πρόκειται για ωφέλιμα και ακίνδυνα είδη και γι αυτό τους έριξε στο γρασίδι έξω από το εργαστήριο του..
Μια βδομάδα μετά, ανοίγοντας την πόρτα που οδηγούσε στην αυλή με το γρασίδι, βρέθηκε προ ενός παράξενου φαινομένου.
Μια λωρίδα από γρασίδι ήταν πιο ψηλό και πιο ζωηρό από το υπόλοιπο.
Τότε κατάλαβε πως αυτό που έψαχνε ήταν μέσα στο μίγμα..
Από την στιγμή εκείνη και μετά ακολούθησαν αρκετά άλλα χρόνια έρευνας και πειραματισμού, αυτή την φορά γύρω από διάφορους συνδυασμούς διαφορετικών ειδών μικροοργανισμών να συνυπάρχουν μαζί στο ίδιο περιβάλλον και να αξιολογείται το έργο τους και η συμβίωση τους.
Τελικά, μετά από επίπονες προσπάθειες διανθισμένες από εναλλαγές διάφορων συναισθημάτων, άλλοτε απογοήτευσης και άλλοτε ελπίδας, ο συνδυασμός ξεκλειδώθηκε, το μυστικό φανερώθηκε και βαφτίστηκε Effective Microorganisms..
Από τότε και μέχρι τις μέρες μας, έχει περάσει μέσα από σειρά αναβαθμίσεων, ενώ συνεχίζει να εξελίσσεται συνεχώς και να ανακαλύπτονται νέα πεδία εφαρμογής.
Η φιλοσοφία
Μέσα από την επίγνωση της φύσης και τού επαναστατικού χαρακτήρα τους και με ηθικό υπόβαθρο τις αλτρουιστικές και ανθρωποκεντρικές πεποιθήσεις του καθ. Χίγκα, διαμορφώθηκε μια φιλοσοφία γύρω από την εξάπλωση των ΕΜhttps://curiosity.com/memes/you-are-only-10-human/#meme-did-you-know-youre-only-10-human-earth-unplugged-earth-unplugged στον κόσμο, η οποία εστιάζεται και έχει ως επίκεντρο της τον άνθρωπο και το περιβάλλον, κι αποσκοπεί στην αειφόρο ευημερία και αρμονική συνύπαρξη, μέσα από αρχές που έχουν σαν βάση την ανταλλαγή πληροφοριών και τον ανταγωνισμό της προσφοράς.
Κάτω από αυτή την φιλοσοφία και έχοντας σαν απώτερο σκοπό, οι ΕΜ να εξαπλωθούν και να γίνουν κτήμα των ανθρώπων μακριά από κερδοσκοπικές βλέψεις, ο καθ. Χίγκα ίδρυσε τον EMRO (EM Research Organization), του οποίου και προεδρεύει, για να διασφαλίζει την τήρηση των βασικών αυτών αρχών κατά την εξάπλωση τους, να πιστοποιεί την άριστη ποιότητα του ΕΜ1® από τους ανά τον κόσμο παρασκευαστές και να ασχολείται με την διαρκή έρευνα γύρω από αυτό το ατελείωτο πεδίο.
Τώρα πια αφιερώνει σχεδόν όλο τον χρόνο της ζωή του ταξιδεύοντας σε όλο τον κόσμο παρουσιάζοντας την τεχνολογία και παρέχοντας συμβουλές προς τους χρήστες σχετικά με τις πολλαπλές εφαρμογές και τις τελευταίες εξελίξεις.
Οι κύριες συγγραφικές του εργασίες περιλαμβάνουν τα βιβλία:
“Μικροοργανισμοί στη γεωργία και στην προστασία του περιβάλλοντος” (Nobunkyo Publishing, 1992)
“Μια επανάσταση για τη σωτηρία της Γης” (Sun mark publishing Inc, 1993)
“Μια επανάσταση για τη σωτηρία της Γης 2” (Sun mark publishing Inc, 1994)
“ΕΜ Environmental revolution” (Sogo Unicom, 1994)
“EM A new life for kitchen garbage” (Sun mark Publishing Inc, 1995)
“EM Industrial revolution” (Sogo Unicom, 1997)
“Our future reborn” (Sun mark Publishing Inc., 2000)
“EM medical revolution” (Sogo Unicom, 2000)
“New Century - EM environmental revolution” (Sogo Unicom, 2003)
“The law of syntropy” (United Networks for Earth Environment U-Net, 2011)
και άλλα..
Ο καθηγητής Higa είναι επίσης
διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Ερευνών Φυσικής Καλλιέργειας
(International Nature Farming Research Center - INFRC)
πρόεδρος του Δικτύου Φυσικής Καλλιέργειας Ασίας Ειρηνικού
(Asia-Pacific Natural Agriculture Network - APNAN)
γενικός διευθυντής του Ιδρύματος για το Περιβάλλον της Γης (μη κερδοσκοπικό)
πρόεδρος της διεθνούς επιτροπής προώθησης φυσικής γεωργίας (μη κερδοσκοπικό)
σύμβουλος τεχνολογίας του Συνδέσμου Ανθοκόμων της Ιαπωνίας,
επιστημονικός σύμβουλος της Οργάνωσης Καθαρισμού Υδάτων της Ιαπωνίας,
σύμβουλος της Ιατρικής Ομοσπονδίας της Ιαπωνίας για τη Θεραπεία με Λέιζερ.
Αναγνωρισμένο μέλος Master of Health and Nutrition της ακαδημίας DeTao του πανεπιστημίου του Πεκίνο.
visit: Beijing DeTao Masters Academy - DTMA
Επίσης κατέχει μεγάλο αριθμό θέσεων σε εθνικές και νομαρχιακές επιτροπές της Ιαπωνίας.