top of page

Αλλες καλλιέργειες

Μελισσοκομία

 

Η μελισσοκομία είναι επίσης ένα είδος καλλιέργειας στο οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθούν οι ΕΜ αποφέροντας τα γνωστά θετικά αποτελέσματα.

 

Έχει παρατηρηθεί ότι με την χρήση των ΕΜ οι μέλισσες αντέχουν περισσότερο στις χαμηλές χειμερινές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα ο πληθυσμός τους να σημειώνει πολύ μικρή μείωση κατά την διάρκεια του χειμώνα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο πληθυσμός να αυξάνει δυναμικά και όταν αρχίζει η ανθοφορία να υπάρχουν πολλές εργάτριες για να μαζέψουν μεγάλες ποσότητες μελιού.

 

Επίσης έχει παρατηρηθεί πολύ δραστική καταπολέμηση του παρασιτικού ακάρεως “Βαρρόα”, της αμερικάνικης νόσου “σάπιο γόνο” (σηψηγονία), της νόσου “ασβεστόγονο”, ενώ έχει επίσης παρατηρηθεί ότι μειώνεται σε μεγάλο βαθμό το φαινόμενο της διάρροιας (Nosema) που πλήττει πολύ συχνά τις μέλισσες.

 

Η εφαρμογή τους γίνεται με ψεκασμούς (1:100 – 1:200 από καθημερινή βάση μέχρι και κάθε 7 με 10 μέρες) στην περιοχή γύρω από τις κυψέλες και στο περιβάλλον γενικά που συλλέγουν την γύρη οι μέλισσες, καθώς και στην είσοδο-έξοδο της κυψέλης.

 

Επίσης κατά των έλεγχο των πληθυσμών μπορούν να γίνονται ψεκασμοί στα πλαίσια και στα κελιά (κυρίως στα κελιά των γόνων όπου εκκολάπτεται η βαρρόα).

 

Επίσης μπορεί να τοποθετείται ένα δοχείο με νερό μέσα στην κυψέλη, στο οποίο θα έχουμε βάλει το ΕΜ 1 σε αναλογία 1:100 – 1:200 και ΕΜ κεραμικά. Έχει παρατηρηθεί ότι οι μέλισσες δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στο νερό αυτό και δεν πηγαίνουν πλέον να πιούν νερό στα κοντινά ρυάκια.

 

Επιπλέον, όταν παίρνουμε το μέλι από την κυψέλη, αναμειγνύουμε ΕΜ 1 και στην τροφή που προσθέτουμε για να αντικαταστήσουμε το μέλι.

 

Κατά την παρασκευή του ζυμαριού στο ξεχειμώνιασμα μπορεί να αναμιγνύεται το ΕΜ1 και ΕΜ αλάτι.

 

Κάποια βότανα όπως χαμομήλι, θυμάρι, φασκόμηλο, ευκάλυπτος, μέντα, τσουκνίδα, άγριο ραδίκι, βαλεριάνα, είναι επίσης πολύ ευεργετικά τόσο για την ανάπτυξη των μελισσών όσο και για την καταπολέμηση των διάφορων ασθενειών.

 

Πηγή: emhellas

Κατεβάστε: ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ.pdf

 

visit: www.emhellas.com/Μελισσοκομία

Υδροπονία

 

Η υδροπονία είναι μια μέθοδος καλλιέργειας η οποία κερδίζει συνεχώς έδαφος σ’ ολόκληρο τον κόσμο, λόγω κάποιων σημαντικών πλεονεκτημάτων που έχει έναντι της καλλιέργειας στο έδαφος.

 

Το γεγονός ότι δεν υπάρχει επαφή με το χώμα, αυτό εξυπακούει λιγότερο ρίσκο προσβολής των φυτών από ασθένειες.

 

Η ποσότητα των θρεπτικών ουσιών που χορηγούνται στα φυτά είναι απόλυτα ελεγχόμενη και μπορεί να αναπροσαρμόζεται εύκολα αναλόγως του σταδίου ανάπτυξης των φυτών, κάτι το οποίο μπορεί να αποφέρει παραγωγές υψηλότερης ποιότητας.

 

Διεργασίες όπως προετοιμασία του εδάφους, όργωμα και ξεχορτάριασμα δεν υφίστανται καθόλου, όπως επίσης δεν υπάρχει ανάγκη χρήσης μυκητοκτόνων και άλλων φαρμάκων, και φυσικά δεν υπάρχει καθόλου ανάγκη να προβαίνει ο καλλιεργητής στη διαδικασία του ποτίσματος.

 

Με την εφαρμογή κλειστών υδροπονικών συστημάτων, επιτυγχάνεται μεγάλη οικονομία στην χρήση του νερού, οπόταν αυτό αποτελεί και την καλύτερη λύση σε περιοχές που έχουν υδατικό πρόβλημα.

 

Στις υδροπονικές καλλιέργειες οι ΕΜ μπορεί να προστίθενται στο θρεπτικό διάλυμα σε αναλογία

 

1:1,000 - 1:5,000

 

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα

 

  • την επικάλυψη του ριζικού συστήματος των φυτών με ωφέλιμους μικροοργανισμούς κάνοντας πιο εύκολη την απορρόφηση από τα φυτά, των θρεπτικών ουσιών που χρειάζονται,

 

  • τον περαιτέρω εμπλουτισμό του νερού με θρεπτικές, αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές ουσίες,

 

  • την απολύμανση και διατήρηση του υδροπονικού συστήματος σε άριστη κατάσταση

 

  • την παραγωγή άριστων ποιοτικά προϊόντων και μεγαλύτερων σε ποσότητα σοδειών.

Με ανάλογους τρόπους, οι ΕΜ μπορεί να χρησιμοποιηθούν και σε άλλες καλλιέργειες όπως στην καλλιέργεια μανιταριών, όπου μπορεί να ψεκάζονται στους χώρους των υποστατικών για αποστείρωση, στο υπόστρωμα και στα ίδια τα μανιτάρια.

 

Στην σαλιγγαροτροφία επίσης, μπορεί να γίνονται ψεκασμοί στα υποστατικά και στην τροφή των σαλιγκαριών, αλλά και να χρησιμοποιούνται στην καλλιέργεια των λαχανικών, στα εκτροφεία που ακολουθούν την ανάλογη μέθοδο.

Ιχθυοκαλλιέργεια

Στην ιχθυοκαλλιέργεια, οι ΕΜ μπορεί να χρησιμοποιηθούν τόσο στις καλλιέργειες σε γλυκό νερό, όσο και στις καλλιέργειες σε αλμυρό νερό, αφ’ ενός για να διατηρούν το νερό στις δεξαμενές καθαρό, αφ’ ετέρου για να βοηθήσουν προς την παραγωγή μεγαλύτερων ποσοτήτων και καλύτερης ποιότητας ψαριών.

 

Οι ΕΜ έχουν την ικανότητα να διασπούν την λάσπη που σχηματίζεται στον πυθμένα των δεξαμενών και να την μετατρέπουν σε θρεπτικά συστατικά τα οποία αποτελούν τροφή για το πλαγκτόν, το οποίο στη συνέχεια αποτελεί τροφή για τα ψάρια ή τις γαρίδες κλπ.

 

Η εφαρμογή των ΕΜ στον τομέα αυτό γίνεται με την προσθήκη των ΕΜ από το αρχικό στάδιο της εγκατάστασης των δεξαμενών, σε αναλογία 1:1000 μέχρι και 1:10000, (αναλόγως της στασιμότητας και της ροής του νερού) και την προσθήκη ΕΜ βοκάσι στην τροφή των ψαριών σε αναλογία 0,5 - 1%.

 

bottom of page