top of page

Υγεία

Τελευταίως, ακούμε πολύ να αναφέρονται κάποιοι όροι που αφορούν κυρίως συμπληρώματα διατροφής, όπως αντιοξειδωτικά και προβιοτικά.

 

Πρόκειται για δύο σημαντικότατες πτυχές που αφορούν την ανθρώπινη υγεία και όχι μόνον, που έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση του φαινομένου της Οξείδωσης, στο οποίο και οφείλονται οι περισσότερες φλεγμονές που παρουσιάζονται στον οργανισμό μας κυρίως σε κυτταρικό επίπεδο και την διατήρηση ενός επαρκούς μικροβιακού πληθυσμού στον οργανισμό μας, αποτελούμενου από ωφέλιμα είδη.

 

Ίσως, το γεγονός πως πρόκειται για συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν φυσικές αντιοξειδωτικές ουσίες και ωφέλιμους μικροοργανισμούς (προβιοτικά), τα οποία μας προσφέρει απλόχερα η ίδια η φύση και δεν αποτελούν συμβατικά “φάρμακα” τα οποία κινούν εκατομμύρια εκατομμύριων χρηματικά κεφάλαια, αυτό να λειτουργεί ως ανασταλτικός παράγοντας στην προώθηση τους προς χρήση από τους ανθρώπους και να μην τυγχάνουν της δέουσας προσοχής από την επιστήμη της κλασσικής ιατρικής, αν και δεν αμφισβητείται καθόλου η θεμελιώδης σημασία τους.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να λύσουν διάφορα προβλήματα υγείας, με διάφορους εναλλακτικούς τρόπους και μεθόδους, έξω από τα πλαίσια της συμβατικής φαρμακευτικής θεραπευτικής φιλοσοφίας που διακατέχει την άσκηση του ιατρικού λειτουργήματος όπως εφαρμόζεται σήμερα, ενώ και η ίδια η ιατρική επιστήμη, πάντα μέσα από την έρευνα και την τεκμηρίωση, τείνει προς αναθεώρηση αρκετών απόψεων σχετικά με τα αίτια και τα αιτιατά που αφορούν την εμφάνιση των διάφορων ασθενειών που απειλούν την ζωή μας.

Oξείδωση / Ελεύθερες ρίζες / Ενεργό - δραστικό οξυγόνο

 

Η οξείδωση είναι ένα απόλυτα φυσικό φαινόμενο το οποίο διαδραματίζεται παντού και ακατάπαυστα στην φύση, ανάμεσα στα διάφορα στοιχεία και ενώσεις, σε επίπεδο ατόμων ή μορίων, τόσο σε οργανικό όσο και σε ανόργανο επίπεδο.

 

Όλες οι χημικές/βιοχημικές αντιδράσεις, η δημιουργία και η διάσπαση οργανικών και ανόργανων ενώσεων, ουσιών κλπ, έχουν να κάνουν με την δραστηριότητα των ηλεκτρονίων στα άτομα των στοιχείων και των μορίων που τις συνθέτουν.

 

Η οξείδωση, στην ουσία, πρόκειται για “κλέψιμο” ηλεκτρονίων από κάποια άτομα/μόρια, εις βάρος κάποιων άλλων γειτονικών τους, το οποίο οφείλετε στην ανάγκη των στοιχείων αυτών, τα οποία έχουν μονά (ασύζευκτα) ηλεκτρόνια στην εξωτερική τους στιβάδα και αποκαλούνται “ελεύθερες ρίζες”, για να την συμπληρώσουν και να σταθεροποιηθούν.

 

(Φυσιολογικά, για να είναι κάποιο άτομο σε σταθερή κατάσταση, θα πρέπει τα ηλεκτρόνια στην περιφερική του στιβάδα να καταλαμβάνουν ζυγό αριθμό ούτως ώστε να είναι συζευγμένα, δηλαδή ανά δύο).

 

Έτσι επιφέρεται η αστάθεια και η διάσπαση στα άτομα που χάνουν τα ηλεκτρόνια τους.

 

Στην συνέχεια, το άτομο που έχει χάσει το/τα ηλεκτρόνιο/α του γίνεται εκείνο ελεύθερη ρίζα και κλέβει ηλεκτρόνιο/ηλεκτρόνια από άλλο γειτονικό του άτομο, αυτό κλέβει από άλλο κ. ο. κ. ξεκινώντας έτσι μια αλυσιδωτή παραγωγή ελεύθερων ριζών με καταστροφικές συνέπειες.

 

Αν η ύλη που οξειδώνεται είναι ανόργανη, το αποτέλεσμα είναι η διάβρωση και η παραμόρφωση της. (π.χ σκούριασμα μετάλλων, διάβρωση πετρωμάτων, κλπ).

 

Αν πρόκειται για οργανική ύλη ή ζωντανά κυτταρικά βιομόρια, τότε επέρχεται η δημιουργία φλεγμονών με αποτέλεσμα την διάσπαση, την ρήξη και νέκρωση των κυττάρων και την δημιουργία τοξικών ουσιών.

 

Συγκεκριμένα, οι ελεύθερες ρίζες προσβάλλουν τα ακόρεστα λιπαρά οξέα στην εξωτερική μεμβράνη των κυττάρων, τα γονίδια στο DNA, πρωτεΐνες, κ.α.

 

Ωστόσο, η οξείδωση είναι μια απαραίτητη διεργασία την οποία πραγματοποιεί από μόνος του ο οργανισμός μας, μέσω του Οξυγόνου που προσλαμβάνουμε με την αναπνοή, με ελεγχόμενο και ισορροπημένο όμως ρυθμό, οξειδώνοντας κυρίως την τροφή, προς παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας, καθώς επίσης και για εξουδετέρωση παθογόνων ιών.

 

Ο οργανισμός μας, για να διατηρήσει την ισορροπία αυτή, παράγει ο ίδιος αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες “επιδιορθώνουν” την αναπόφευκτη ζημιά που δημιουργείται, είτε τροφοδοτώντας αυτές με ηλεκτρόνια τις ελεύθερες ρίζες, είτε σταματώντας τούς αλυσιδωτούς πολλαπλασιασμούς των ελευθέρων ριζών, είτε εξουδετερώνοντας τες.

 

Εάν ο βαθμός της οξείδωσης που πραγματοποιείται στον οργανισμό είναι μεγαλύτερος από τον ρυθμό παραγωγής αντιοξειδωτικών ή αν δεν είναι επαρκής η ποσότητα τους, τότε επέρχεται σταδιακά και με γρηγορότερους ρυθμούς, η εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος, η κατάρρευση και το γήρας.

 

Καθώς ο άνθρωπος μεγαλώνει σε ηλικία, η παραγωγή αντιοξειδωτικών ουσιών από τον οργανισμό μειώνεται, κι έτσι υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη συμπλήρωσης αντιοξειδωτικών ουσιών, από εξωτερικές πηγές.

 

Γι αυτό τον λόγο η γήρανση προχωρά με γρηγορότερο ρυθμό καθώς ο άνθρωπος μπαίνει στα χρόνια.

 

Η οξείδωση όμως, επέρχεται και από άλλους εξωγενείς παράγοντες που έχουν να κάνουν με τον σημερινό σύγχρονο και “εξελιγμένο” τρόπο ζωής που ζούμε και οφείλεται κυρίως στην εισβολή μεγάλων ποσοτήτων οξειδωτικών τοξικών ουσιών και ελεύθερων ριζών που εισαγάγουμε στον οργανισμό μας είτε μέσω της επεξεργασμένης με χημικά συντηρητικά τροφής που καταναλώνουμε και του μολυσμένου νερού, είτε μέσω του περιβάλλοντος που μας περιβάλλει, της μόλυνσης από καυσαέρια, από πάσης λογής χημικά φάρμακα που χρησιμοποιούμε, καθαριστικά, αποσμητικά, εντομοκτόνα, φυτοφάρμακα κλπ, από το κάπνισμα, το αλκοόλ, την υπεριώδη και άλλες επικίνδυνες ακτινοβολίες, το στρές και το άγχος, κ.α.

 

Οξείδωση επίσης επέρχεται και από την υπερβολική άσκηση και καταπόνηση του οργανισμού, ακριβώς λόγω της ανάγκης του για παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας.

 

Τελευταίως, αρχίζει να κερδίζει έδαφος η επιστημονική άποψη πώς, ο υπερβολικός βαθμός οξείδωσης είναι η σημαντικότερη αιτία για την παρουσία ασθενειών όπως, η αθηροσκλήρωση, οι διάφορες μορφές καρκίνου, οι καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια και κατά πάσα πιθανότητα για οποιασδήποτε άλλης φύσεως φλεγμονή στον οργανισμό μας.

 

Όσο παράξενο και παράδοξο κι αν ακούγεται, ο μεγαλύτερος “κλέφτης” ηλεκτρονίων είναι το οξυγόνο, το οποίο όσο ζωτικό κι αν είναι από την μια, τόσο τοξικό και καταστροφικό γίνεται όταν δραστηριοποιείται σε μεγάλο βαθμό ή προσλαμβάνεται σε μεγάλες ποσότητες ή προσλαμβάνεται υπό πίεση μεγαλύτερη της φυσιολογικής ατμοσφαιρικής (1 bar), κάτι το οποίο επιφέρει παραγωγή τεράστιων ποσοτήτων ελεύθερων ριζών.

 

​​Αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά, είναι ουσίες οι οποίες επιδιορθώνουν ή καταστέλλουν το φαινόμενο της οξείδωσης.

 

Πρόκειται για ουσίες με ιδιαίτερη σταθερότητα οι οποίες δεν επηρεάζονται αρνητικά με το να προσφέρουν τα ηλεκτρόνια τους, ή ουσίες που είναι απλά “κουβαλητές” ηλεκτρονίων και οι οποίες είτε παράγονται από τον ίδιο τον οργανισμό (ενδογενή), είτε παρέχονται στο οργανισμό εκ των έξω (εξωγενή), μέσω της τροφής ή των υγρών που τρεφόμαστε.

 

Σημαντικότερα ενδογενή αντιοξειδωτικά είναι..

 

Ένζυμα

 

 • υπεροξειδική δισμουτάση(SΟD)

 

 • υπεροξειδάση της γλουταθειόνης (GSH-Px)

 

 • η τρανσφεράση-S της γλουταθειόνης

 

 • η καταλάση

 

 • Κυτόχρωμα C

 

Μη ενζυμικά

 

 • a - τοκοφερόλη

 

 • Συνένζυμο Q 10

 

 • ουρικό οξύ, τρανσφερίνη, χολερυθρίνη, γλουταθειόνη, λακτοφερίνη, σερουλοπλασμίνη κλπ)

 

Σημαντικότερα εξωγενή αντιοξειδωτικά

 

 • Βιταμίνη Ε

 

 • Βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ)

 

 • β-καροτένιο και άλλα καροτενοειδή

 

 • Πολυφαινόλες

 

 • Μέταλλα - Ψευδάργυρος (Zn), χαλκός (Cu), μαγνήσιο (Mg), σελήνιο (Se) κ.α.

 

Σημαντικότερες πηγές εξωγενών αντιοξειδωτικών  

 

Φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, κακάο, ξηροί καρποί, ελαιόλαδο, μελισσοκομικά προϊόντα, φύκια, ιχθυέλαια, προβιοτικοί μικροοργανισμοί, κ.α.

Η απόδειξη της αντιοξειδωτικής δράσης των ΕΜ 

Προβιοτικά συμπληρώματα διατροφής

 

"Η υγεία του πεπτικού συστήματος είναι το κλειδί προς την ευεξία.."

 

Τα προβιοτικά συμπληρώματα διατροφής, είναι ωφέλιμοι μικροοργανισμοί, ως επί το πλείστον βακτήρια γαλακτικού οξέος (λακτοβάκιλλοι).

Ο σημαντικότερος λόγος που καθιστά αυτά τα είδη μικροοργανισμών απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού μας, είναι το ότι, εκ φύσεως τους παράγουν κάποια είδη εξειδικευμένων ενζύμων, τα οποία δεν είναι ικανός να παράξει ο ανθρώπινος οργανισμός, με τα οποία γίνεται δυνατή η διάσπαση ενός μεγάλου μέρους της τροφής που καταναλώνουμε.Το δε αποτέλεσμα της ενζυματικής τους δράσης, εκτός από ενέργεια, συνίσταται από διάφορα είδη ωφέλιμων ουσιών όπως, οργανικά οξέα και φυσικά αντιβιοτικά, βιταμίνες και άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες, αμινοξέα, κλπ.

 

Βλ. “Άνθρωπος

 

Η θεραπευτική δράση των αντιοξειδωτικών και προβιοτικών συμπληρωμάτων διατροφής είναι πλέον αποδεδειγμένη και αποδεκτή από μια πολύ μεγάλη μερίδα του επιστημονικού κόσμου, ενώ αδιαμφισβήτητες είναι, η αποτελεσματικότητα τους κατά διάφορων παθήσεων και κυτταρικών φλεγμονών, η δραστικότητα τους ενάντια σε παθογόνους ιούς και μικρόβια, καθώς και η ικανότητα τους να διασπούν διάφορες τοξίνες.

Υγιεινή του χώρου

Μια άλλη σημαντικότατη πτυχή της ζωής μας, που έχει άμεσο αντίκτυπο στην υγεία μας, είναι ασφαλώς και η υγιεινή του χώρου που μας περιβάλλει.

 

Ο αέρας που εισπνέουμε και η ενέργεια που είναι διάχυτη στον χώρο, είναι εξίσου σημαντικές παράμετροι όσο και η διατροφή μας, εις ότι αφορά την κατάσταση και την εξέλιξη της υγείας μας.

 

Σύμφωνα με μια άποψη η οποία αναπτύσσεται και κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια, ανάμεσα στους επιστημονικούς κύκλους, θεωρείται πως, το περιβάλλον και ιδιαίτερα ο στενός περιβάλλον χώρος γύρω από τον καθένα μας, παίζει εξίσου ουσιαστικό ρόλο σε σχέση με την κατάσταση της υγείας μας, απ’ ότι η κληρονομικότητα και η δράση των παθογόνων μικροβίων..

 

Δυστυχώς, η έννοια της καθαριότητας του χώρου, (βλ. O λάθος ορισμός της έννοιας “καθαριότητα”), είναι κι αυτή μια από τις πολλές άλλες παρεξηγημένες έννοιες που έχουν επικρατήσει μέσα στην συνείδηση μας, λόγω του σημερινού “αναπτυγμένου” και “εξελιγμένου” τρόπου που ζούμε.

 

Η “απολύμανση” με την χρήση των συμβατικών χημικών καθαριστικών, επιτυγχάνει την ολοκληρωτική εξολόθρευση ΟΛΩΝ των ειδών μικροοργανισμών που υπάρχουν στον χώρο, δίνοντας μας την αίσθηση πως είμαστε ασφαλείς από προσβολές από παθογόνα μικρόβια και μολύνσεις, ενώ παράλληλα μολύνει τον αέρα που αναπνέουμε με τοξικές καρκινογόνες αναθυμιάσεις.

 

Οι επιδράσεις και το αντίκτυπο της εναρμόνισης μας με την χρήση αυτών των ουσιών, συνήθως μας καταλαμβάνουν σιγά σιγά, υπό την μορφή διάφορων ασθενειών, κυρίως υπό τις διάφορες μορφές καρκίνου, καρδιοπαθειών, άσθματος κλπ, και παίρνουν σάρκα και οστά μετά από αρκετά χρόνια, ακόμα και δεκαετίες, κι αυτό κάνει τους περισσότερους ανθρώπους να μην το συνειδητοποιούν και να το αποδέχονται σαν μια πραγματικότητα.

 

Από την άλλη, οι τεχνιτές μυρωδιές και τα συνθετικά αρώματα που χρησιμοποιούμε για να "αρωματίσουμε" και να "φρεσκάρουμε" τον χώρο μας, εκτός του ότι πρόκειται για δηλητήρια, μας έχουν κάνει κιόλας να ξεχάσουμε πως είναι οι πραγματικές μυρωδιές και τα αρώματα που δημιουργεί και μας προσφέρει η ίδια η φύση.

Οτιδήποτε οσφραινόμαστε, αυτονόητα το εισπνέουμε..

(Για την χρήση των ΕΜ στον καθαρισμό και την εξυγίανση του χώρου, βλ. οικιακή χρήση)

Η χρήση των ΕΜ σε νοσοκομεία

 

Ένας πολύ σημαντικός τομέας στον οποίο μπορεί να γίνεται χρήση του ΕΜ1™, είναι τα νοσοκομεία, κλινικές, ιατρικά κέντρα κλπ.

 

Πολλοί ασθενείς παρουσιάζουν αλλεργίες προς τα συνήθη χημικά καθαριστικά και απολυμαντικά, κάτι που τους προκαλεί δυσφορία κατά την διαμονή τους και δυσχεραίνει την περίθαλψη τους.

 

Αρκετά νοσοκομεία στον κόσμο χρησιμοποιούν ήδη τους ΕΜ στον καθαρισμό και απολύμανση των χώρων τους, άλλα σε γενικό επίπεδο και άλλα σε ορισμένους θαλάμους για να φιλοξενούν ασθενείς με το εν λόγω πρόβλημα.

Links: 

 

​​http://emrojapan.com/monthly-message/content/243.html

http://emrojapan.com/monthly-message/content/244.html

http://emrojapan.com/monthly-message/content/250.html

 

Προϊόντα ΕΜ™ (βλ. προϊόντα

 

Μέσα από την ανάπτυξη και εξέλιξη της τεχνολογίας των ΕΜ, έχουν επινοηθεί διάφορα προϊόντα προς ανθρώπινη κατανάλωση, που έχουν να κάνουν με την βελτίωση της υγείας του ανθρώπου, την υγιεινή του περιβάλλοντος και την καλυτέρευση της τροφής και του νερού, ενώ και οι ίδιοι οι ΕΜ έχουν αναβιωτικές και αναζωογονητικές ιδιότητες.

 

Με κύριους άξονες την πρόληψη και την διατήρηση της ομαλής λειτουργίας τού οργανισμού, αλλά και την εξυγίανση εκεί όπου χρειάζεται και με αιχμές την αντιοξειδωτική, την προβιοτική και αντιμικροβιακή τους δράση, τα προϊόντα ΕΜ διασφαλίζουν την διατήρηση μιας υγιούς και ισορροπημένης μικροβιακής σύνθεσης στον ανθρώπινο οργανισμό, την συνεχή παρουσία επαρκούς ποσότητας αντιοξειδωτικών και την διατήρηση ενός δυνατού ανοσοποιητικού συστήματος, δίνοντας στον οργανισμό την δυνατότητα να διατηρεί και να αποκαθιστά όταν χρειάζεται την υγεία του, όσο το δυνατόν από μόνος του, μέσα από φυσικές διεργασίες.

 

Σημείωση: 

 

Στην διάρκεια των 35 περίπου χρόνων που κυκλοφορούν τα προϊόντα της τεχνολογίας των ΕΜ™, που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση, δεν έχει αναφερθεί ούτε ένα περιστατικό που να έχει αρνητικό αντίκτυπο, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, στην ανθρώπινη υγεία. 

 

Το ίδιο ισχύει και για το ΕΜ1™, σε σχέση με τους διάφορους τομείς προς τους οποίους κυκλοφορεί επίσημα στην αγορά. (βλ. ΕΜ1)

 

Τα προϊόντα της τεχνολογίας των ΕΜ™ (βλ. προϊόντα / υγεία), δεν είναι και δεν αποτελούν “κατοχυρωμένα φάρμακα” από τον παγκόσμιο και παγκύπριο οργανισμό υγείας, ούτε και διατίθενται στο εμπόριο ως τέτοια.

 

Όπως και για όλα τα άλλα συμπληρώματα διατροφής, ο καθένας μπορεί να συμβουλεύεται τον γιατρό του πριν από την χρήση τους και η απολαβή τους γίνεται με αποκλειστική ευθύνη του ίδιου του χρήστη.

 

bottom of page