top of page

Κτηνοτροφία

Η κτηνοτροφία και η πτηνοτροφία είναι από τους τομείς της τροφικής βιομηχανίας που καταπονούνται συνήθως από προβλήματα που έχουν να κάνουν με την υγιεινή του περιβάλλοντος, όπως προβλήματα δυσοσμίας, έλλειψης καθαριότητας, εξάπλωσης μολύνσεων και ασθενειών κ.α.

 

Όλα αυτά φυσικά, έχουν άμεσο αντίκτυπο στα ζώα, στα πουλιά, και στα παράγωγα τους, αλλά και σ' εμάς τους ανθρώπους και στο επίπεδο ποιότητας της ζωής μας.

 

Ο μη συνεπής καθαρισμός της κτηνοτροφικής/πτηνοτροφικής μονάδας, οδηγεί στην ανάπτυξη και επικράτηση των βλαβερών οξειδωτικών μικροοργανισμών, στην δημιουργία εστιών σήψης, στην ανάπτυξη βλαβερών και παθογόνων εντόμων και παρασίτων και φυσικά των μολυσματικών ασθενειών και των άσχημων μυρωδιών.

 

Η δυσοσμία οφείλεται κυρίως στην αμμωνία, το μεθάνιο, το υδρόθειο και άλλα αέρια που απελευθερώνονται από την κοπριά, τα υγρά απόβλητα και την αναπνοή των ζώων.

 

Η χρήση των ΕΜ κατά τον καθαρισμό της μονάδας και σε τακτικούς ενδιάμεσους ψεκασμούς σε όλους τους χώρους, εγγυώνται την αποτροπή της εμφάνισης των δυσάρεστων αυτών φαινομένων και την διατήρηση υγιών συνθηκών χωρίς δυσάρεστες μυρωδιές.

 

Οι ΕΜ έχουν την ικανότητα, να καταστέλλουν τους βλαβερούς μικροοργανισμούς, να αποτρέπουν την εμφάνιση σήψης και να διασπούν τις τοξικές ουσίες και αέρια, οι οποίες σύμφωνα με τον καθηγητή Χίγκα αποτελούν “λιχουδιές” προς αυτούς.

 

Παράλληλα, με την προσθήκη των ΕΜ στην διατροφή των ζώων/πουλιών, σε τακτική βάση, διασφαλίζεται η κατάσταση της υγείας τους και η ομαλή λειτουργία του οργανισμού τους, σε πολύ ψηλά επίπεδα.

Ως αποτελέσματα με την χρήση των ΕΜ, επιτυγχάνουμε... 

  • την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος των ζώων/πουλιών και την αύξηση της ανθεκτικότητας τους απέναντι στις ασθένειες

 

  • την ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος των ζώων/πουλιών και της αναμάσησης στα μηρυκαστικά

 

  • την μέγιστη αφομοίωση των θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό των ζώων/πουλιών

 

  • την βελτίωση της γονιμότητας τους

 

  • την αύξηση της παραγωγής και την αναβάθμιση της ποιότητας των προϊόντων τους

 

  • την καταστολή της σήψης και της δυσοσμίας στους χώρους της μονάδας

 

  • την ελαχιστοποίηση των μυγών, των κουνουπιών, των τσιμπουριών και άλλων βλαβερών εντόμων και μικροοργανισμών

 

  • την μείωση του στρές στα ζώα/πουλιά

 

  • την παραγωγή πιο ενδυναμωμένης και πιο δραστικής κοπριάς

 

  • την απεξάρτηση από τα γνωστά χημικά φάρμακα και αντιβιοτικά

Η ιδανικότερη εφαρμογή των ΕΜ στην κτηνοτροφία, είναι η ένταξη τους στο καθημερινό σιτηρέσιο των ζώων υπο την μορφή "βοκάσι", στο καθημερινό νερό και όσο το δυνατόν πιο τακτικοί ψεκασμοί σε όλους τους χώρους της μονάδας.

Η εφαρμογή των ΕΜ στον τομέα αυτό, γίνεται..

  • με την προσθήκη των ΕΜ στο νερό ως συμπλήρωμα διατροφής (0,5 – 1 L ανά τόνο), όσο το δυνατόν πιο συχνά.

 

(Κατά τον κύκλο αναπαραγωγής, μπορεί να χορηγούνται καθημερινά στα υπό εγκυμοσύνη ζώα, ενώ σε ασθενικά νεογέννητα ή σε άρρωστα ενήλικα ζώα, μπορούν να χορηγούνται με σύριγγα ή πιμπερό από το στόμα, αδιάλυτοι ή αραιωμένοι.)

 

  • με τακτικούς ψεκασμούς σε όλους τους χώρους των υποστατικών, στην τροφή και στα ίδια τα ζώα.

 

(Ψεκάζοντας την κοπριά με ΕΜ, έχει σαν αποτέλεσμα την επιτάχυνση της ωρίμανσης της, την καταστολή της δυσοσμίας και τον εμπλουτισμό της με θρεπτικές ουσίες).

 

  • με την προσθήκη ΕΜ βοκάσι (1 – 3 %) στο καθημερινό σιτηρέσιο των ζώων/πουλιών, ως συμπλήρωμα διατροφής.

 

(Το ΕΜ βοκάσι, ως στερεά τροφή, δίνει την ευκαιρία στους ΕΜ να δρουν τοπικά στο πεπτικό σύστημα του ζώου για κάποιο χρονικό διάστημα, βοηθώντας έτσι στην ομαλότερη λειτουργία του συστήματος και στην ομαλή λειτουργία της αναμάσησης στα μηρυκαστικά.

 

  • Με σκόρπισμα/άπλωμα ΕΜ βοκάσι και EM κεραμικής σκόνης στους κοιτώνες των ζώων/πουλιών.

 

  • Με την χρήση των ΕΜ κατά τον καθαρισμό της μονάδας.

 

(Τα υγρά απόβλητα και η λάσπη που περισυλλέγονται κατά τον καθαρισμό, μπορεί να ανακυκλώνονται σε πρώτης τάξεως εδαφοβελτιωτικά).

ΕΜ SILAGE (ενσίρωση)

Η χρήση μικροοργανισμών στην παρασκευή ενσιρώματος, σαν “εμβολιαστές”, δεν είναι κάτι το καινοφανές, αφού εφαρμόζεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Τα είδη των μικροοργανισμών που χρησιμοποιούνται, είναι κατά κανόνα βακτήρια γαλακτικού οξέος, τα οποία και αποτελούν ένα από τα βασικά "συστατικά" στη φόρμουλα του ΕΜ1®.

 

Η διαδικασία ενσίρωσης ή η παρασκευή ενσιρώματος (Silage), στην ουσία είναι μια διαδικασία παρασκευής βοκάσι, αφού πρόκειται για ζύμωση (αναερόβια) πάνω σε φρέσκια και ξερή οργανική ύλη, μέσα σε συνθήκες σχετικής υγρασίας.

 

Οι ΕΜ, το ΕΜ βοκάσι (από πίτουρο) και η EM κεραμική σκόνη, μπορεί να χρησιμοποιηθούν σαν “εμβολιαστές” κατά την διαδικασία ενσίρωσης ΟΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ ΦΥΤΙΚΗΣ ΥΛΗΣ, ακόμα και ανάμικτης.

 

Το ζητούμενο στην αποτελεσματικότητα ενός "εμβολιαστή" ενσιρώματος είναι η αύξηση του πληθυσμού των λακτοβάκιλλων (βακτήρια γαλακτικού οξέος) και κατά συνέπεια η παραγωγή μεγαλύτερων ποσοτήτων γαλακτικού οξέος το οποίο λειτουργεί ως φυσικό συντηρητικό.

 

 

Τα αποτελέσματα της εφαρμογής του ΕΜ1® ως "εμβολιαστή" ενσιρώματος, είναι..

 

  • ταχύτερη μείωση του pH (πε-χά)

 

  • επίσπευση της διαδικασίας της ζύμωσης και η γρηγορότερη ωρίμανση του

 

  • η μείωση της απώλειας του όγκου και του βάρους των υλικών

 

  • η βελτίωση της αερόβιας σταθερότητας του ενσιρώματος κατά το άνοιγμα του και μετά

 

  • η παρεμπόδιση της ανάπτυξης παθογόνων μικροοργανισμών, σήψης, μούχλας και δυσάρεστων μυρωδιών

 

  • ο εμπλουτισμός του με περαιτέρω θρεπτικές ουσίες

 

  • η δημιουργία πιο ελκυστικής γεύσης προς τα ζώα

 

  • η δυνατότητα χρήσης διαφορετικών υλικών μαζί

 

  • η διατήρηση του για μεγαλύτερο χρόνο.

bottom of page