top of page

Οικιακή κομποστοποίηση

Η προσπάθεια για κομποστοποίηση των φρέσκων πράσινων υπολειμμάτων της κουζίνας μας, (φλούδες και υπολείμματα φρούτων, λαχανικών, κλπ), με την παραδοσιακή αερόβια κομποστοποίηση, μαζί με τα ξερά φύλλα, κλαδέματα κλπ από τον κήπο μας, συνήθως δημιουργεί προβλήματα σήψης, δυσοσμίας και εμφάνισης βλαβερών εντόμων, ακριβώς λόγω του ότι πρόκειται για φρέσκα υλικά.

 

Με την συμμετοχή των ΕΜ, είναι εφικτή αναερόβια μέθοδος κομποστοποίησης, σε ειδικούς πλαστικούς κάδους που κλείνουν αεροστεγώς, μετατρέποντας τα σε πρώτης τάξεως θρεπτικό κόμποστ (βοκάσι) και υγρό λίπασμα, με το οποίο μπορούμε να εμπλουτίσουμε το χώμα στον κήπο μας και στις γλάστρες μας.

 

Υλικά που μπορούν να κομποστοποιηθούν είναι..

 

οποιοδήποτε φυτικό υπόλειμμα (φλούδες φρούτων, λαχανικών, κλπ), υπολείμματα τσαγιού και καφέ, φλούδες ξηρών καρπών, τσόφλια αυγών, χαρτί, βιοδιασπώμενο πλαστικό, κ.α.

 

Η οικιακή κομποστοποίηση μπορεί να γίνει με την χρήση ειδικών κάδων, ΕΜ βοκάσι από πίτουρο και ενεργοποιημένο ΕΜ1.

Κάδος αναερόβιας ζύμωσης

ΕΜ Βοκάσι από πίτουρο σιταριού

Γιά βέλτιστη διαχείρηση των οργανικών υπολυμμάτων από την κουζίνα μας

Τα υλικά που προορίζονται για κομποστοποίηση καλύτερα να μαζεύονται κατά την διάρκεια της ημέρας σε ένα πρόχειρο πλαστικό δοχείο που να κλείνει αεροστεγώς και να τοποθετούνται στον κάδο με το τέλος της ημέρας. Αυτό γίνεται για να μην ανοίγουμε συνεχώς τον κάδο, ούτως ώστε να διατηρούνται όσο το δυνατόν πιο αναερόβιες οι συνθήκες στο εσωτερικό του.

 

Επίσης καλό είναι να κόβονται σε μικρά κομμάτια για να διευκολύνεται η ζύμωση και για να μην δημιουργούνται κενά αέρος.

 

Κάθε φορά που βάζουμε υλικό στο πρόχειρο πλαστικό δοχείο κατά την διάρκεια της ημέρας, καλό είναι να ψεκάζονται με ενεργοποιημένο ΕΜ1 και να σκορπίζουμε λίγο ΕΜ βοκάσι για να διατηρούνται και να μην δημιουργούνται άσχημες μυρωδιές, μέχρι την ώρα που θα τοποθετηθούν στον κάδο.

 

Τα υλικά τοποθετούνται στον κάδο κατά στρώσεις, λίγο πιεσμένα και σκορπίζεται απάνω τους ΕΜ βοκάσι από πίτουρο και/ή ΕΜ κεραμική σκόνη.

 

Την πρώτη φορά που θα χρησιμοποιηθεί ο κάδος, τοποθετούμε στον πάτο μία στρώση ΕΜ βοκάσι και πασπαλίζουμε με λίγη ΕΜ κεραμική σκόνη.

 

Για να εξασφαλίσουμε όσο το δυνατόν αναερόβιες συνθήκες, από πάνω τους μπορούμε να τοποθετήσουμε κάποιο κομμάτι σκληρό πλαστικό, κομμένο στο σχήμα του κάδου ή σκληρό χαρτόνι τυλιγμένο με νάϋλον ή ένα σακούλι με άμμο το οποίο να μπορεί να παίρνει το σχήμα του κάδου και να καλύπτει την επιφάνεια των υλικών.

 

Κλείνουμε καλά το καπάκι του κάδου και το ανασηκώνουμε ελαφρά από κάποια από τις γωνιές του για να αφαιρεθεί ο αέρας που έχει μείνει μέσα και κλείνουμε αμέσως.

 

Επειδή στο εσωτερικό του κάδου δημιουργούνται αέρια, καλό είναι επίσης, όποτε βρίσκουμε την ευκαιρία, να εξαερίζουμε.

 

Κάθε 2 – 3 μέρες πρέπει να αδειάζουμε τον κάδο από τα υγρά που συσσωρεύονται στον πάτο, τα οποία και αποτελούν ένα πρώτης τάξεως υγρό λίπασμα το οποίο μπορούμε να αραιώσουμε με νερό, περίπου 1:100 – 1:500 και να ποτίσουμε τα φυτά μας.

 

Όταν ο κάδος γεμίσει εντελώς, τον αφήνουμε κλειστό για μία με δύο βδομάδες για να περατωθεί η ζύμωση και στα τελευταία στρώματα.

 

Λόγω του ότι, κατά αυτή την μέθοδο κομποστοποίησης, στην ουσία διεξάγεται αναερόβια ζύμωση στα υλικά με την παρουσία των ΕΜ, αυτά συντηρούνται και παραμένουν αναλλοίωτα όπως ακριβώς τοποθετήθηκαν στον κάδο, ακόμα και μετά από αρκετούς μήνες, χωρίς να δημιουργούνται άσχημες μυρωδιές ή σήψη διατηρώντας έτσι την θρεπτική τους αξία και ενέργεια.

 

Για να το χρησιμοποιήσουμε, σκάβουμε αυλάκια ή λάκκους, αναλόγως του τι θα φυτέψουμε, το απλώνουμε μέσα και σκεπάζουμε με χώμα.

 

Η αποικοδόμηση των υλικών ξεκινά μέσα στο χώμα και περατώνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Μιά ακόμη επιλογή που έχουμε, είναι να το μετατρέψουμε σε φυτόχωμα, μέσα σε ένα μεγαλύτερο πλαστικό κάδο, απλά τοποθετώντας το μέσα και αναμιγνύωντας το με χώμα. Ετσι ξεκινά αερόβια αποικοδόμηση και σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα μετατρέπεται σε έτοιμο χώμα για χρήση.

Θα πρέπει όμως να το ανακατεύουμε κάθε 4-5 μέρες με κάποιο βοηθητικό εργαλείο όπως ένα δικράνι.

 

bottom of page