top of page

Κατασκευές

Όπως και σε οποιοδήποτε άλλο τομέα κι αν εφαρμοστούν οι ΕΜ™ και σ’ οποιοδήποτε άλλο υλικό αναμιχθούν, έτσι μπορούν να εφαρμοστούν και στον τομέα των κατασκευών, παρέχοντας τις αντιοξειδωτικές, αντιβακτηριδιακές και αναζωογονητικές υπηρεσίες τους.

 

Στην περίπτωση που η κατασκευή δεν υφίσταται ακόμα, αλλά είναι στο στάδιο της μελέτης η εφαρμογή τους μπορεί να θεωρηθεί πως διαχωρίζεται σε δύο φάσεις.

 

  • Η πρώτη φάση είναι ο εμπλουτισμός του εδάφους με τους ΕΜ και ΕΜ-Χ κεραμική σκόνη.

 

  • Η δεύτερη φάση είναι η χρήση των ΕΜ και της κεραμικής σκόνης κατά την εκτέλεση του έργου.

 

Αν πρόκειται για υφιστάμενη κατασκευή, οι ΕΜ και η κεραμική σκόνη μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά τις εργασίες αποκατάστασης.

 

Βλέπε επίσης: EMRO / Costa Vista hotel

 

Είτε πρόκειται για κατοικία, είτε για βιομηχανία, είτε για υπέργειες και υπόγειες κατασκευές (γέφυρες, τούνελ κλπ), ο εμπλουτισμός του εδάφους πριν την έναρξη των εργασιών, με τους ΕΜ™ και της ΕΜ-Χ™ κεραμικής σκόνης, καθώς και η πρόσμιξη τους στα υλικά  οικοδομής (μπετόν, πηλός, σουβάδες, μπογιές, βερνίκια κλπ), εξασφαλίζουν μεγαλύτερη αντοχή, μακροβιότητα και ένα γενικά υγιές περιβάλλον λουσμένο από θετική ενέργεια στο έργο και στον χώρο.

 

Η ενσωμάτωση των ΕΜ στο έδαφος συντελεί στην εκμηδένιση του ηλεκτρομαγνητικού φορτίου που ασκεί η Γη στην επιφάνεια και στην διατήρηση μιας υγιούς βιοχημικής σύστασης του εδάφους, θέτοντας έτσι τις βάσεις για εγκατάσταση στέρεων και αξιόπιστων θεμελίων, ικανά να επιφορτιστούν το βάρος της κατασκευής που θα ακολουθήσει και να της διασφαλίσουν μια ισχυρή ανθεκτικότητα απέναντι στους κραδασμούς που εκδηλώνει ο πλανήτης μας για να εκτονώσει τους εσωτερικούς αναβρασμούς του.

 

Ενσωματώνοντας τους ΕΜ™ και την ΕΜ-Χ™ κεραμική σκόνη στα υλικά οικοδομής, αυτό συντελεί στην εξουδετέρωση της χημικής επιβάρυνσης τους, στην εξουδετέρωση της οξείδωσης, στην εξουδετέρωση των τοξικών αναθυμιάσεων και στην ομοιογενή ανάμιξη των διαφορετικών υλικών που τα συνθέτουν, συμβάλλοντας έτσι στην μείωση της φθοράς και στην αύξηση της αντοχής τους μέσα στον χρόνο.

Φθορά του μπετόν

 

Όπως συμβαίνει με οποιαδήποτε άλλη μορφή ύλης, που φθείρεται με το πέρασμα του χρόνου, έτσι και το μπετόν υπόκειται στην δική του φθορά..

 

Ο μέσος όρος ηλικίας του μπετόν, θεωρείται πως είναι γύρω στα 50 χρόνια.

 

Ωστόσο, παρουσιάζεται πολύ συχνά το φαινόμενο, σε κατασκευές όχι πάνω από 10 - 15 χρόνων, το μπετόν να παρουσιάζει σημάδια “κόπωσης” και φθοράς, ενώ από την άλλη, υπάρχουν και κατασκευές που χρονολογούνται για αιώνες, στις οποίες υπάρχει μπετόν διατηρημένο σε πολύ καλή κατάσταση και μας αποδεικνύουν πως ο χρόνος ζωής του, μπορεί να είναι κατά πολύ μεγαλύτερος.

 

Κατά κύριο λόγο, η μείωση του ορίου ηλικίας του μπετόν, οφείλεται στην οξείδωση που υποβάλλεται διαρκώς, λόγω της έκθεσης του στο συνεχώς αυξανόμενα μολυσμένο περιβάλλον.

 

Συνένοχο λόγο γι αυτό, αποτελεί σίγουρα και η ασυνέπεια στην παρασκευή του και η χρήση χαμηλής ποιότητας υλικών από επιτήδειους κερδοσκόπους κατασκευαστές.

 

Απαρχή στην διαδικασία της φθοράς του μπετόν, αποτελούν οι ρωγμές που εμφανίζονται στην επιφάνεια του. Αυτό μπορεί να θεωρηθεί σε κάποιο βαθμό ως φυσιολογικό, λόγω της συρρίκνωσης του καθώς στεγνώνει, όμως έχει και άμεση σχέση με την ποιότητα του.

 

Αρχικά μπορεί να παρουσιάζονται λεπτές και ασήμαντες, όμως με το πέρασμα του χρόνου μεγαλώνουν και σε πλάτος και σε βάθος, κι αποτελούν την απαρχή μιας σειράς από αρνητικές επιπτώσεις που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην διάβρωση.

 

Οι αρνητικές αυτές επιπτώσεις, είναι:

 

  • Η μείωση της καμπτικής αντοχής και του ορίου ελαστικότητας του

 

  • Η μείωση της θλιπτικής αντοχής του

 

  • Η παραμόρφωση της επιφάνειας του

 

Η ποσότητες του εισερχόμενου ατμοσφαιρικού αέρα και της υγρασίας αυξάνονται, με αποτέλεσμα..

 

  • την αύξηση του βαθμού οξείδωσης τόσο του ίδιου του μπετόν όσο και του σίδηρου

 

  • Την μείωση της αντίστασης του προς την οξύτητα

 

  • Την αύξηση του βαθμού ενανθράκωσης που υπόκειται λόγω της εισχώρησης του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Ενανθράκωση (Ουδετεροποίηση)

 

Η ενανθράκωση του μπετόν, μια καθ’ όλα ανεπιθύμητη κατάσταση, οφείλεται στην επαφή του διοξειδίου του άνθρακα της ατμόσφαιρας με διάφορες ενώσεις του ασβεστίου και άλλα άλατα (Υδροξείδιο του ασβεστίου, ένυδρο ασβεστούχο πυρίτιο, χλωριούχο ασβέστιο κ.α) που υπάρχουν στο ένυδρο τσιμέντο, το αποτέλεσμα της οποίας είναι η μείωση του αλκαλικού pH του, προς το ουδέτερο.

 

Η ανάμειξη των ΕΜ και της ΕΜ κεραμικής σκόνης στο μπετόν έχει τα πιο κάτω αποτελέσματα:

 

  • Την διευκόλυνση της κατεργασίας και την ομοιογενή ανάμιξη των υλικών

 

  • Το γρήγορο στέγνωμα του μπετόν και την αφαίρεση των καλουπιών σε πιο σύντομο χρόνο

 

  • Την αύξηση της αντοχής του και μακροζωία

 

  • Την σχεδόν εκμηδένιση του φαινομένου της ενανθράκωσης και την διατήρηση του αλκαλικού του χαρακτήρα

 

  • Την παροχή αντιοξειδωτικής ασπίδας και την διατήρηση του σιδήρου σε άριστη κατάσταση

 

  • Την αποτροπή της εμφάνισης ρωγμών

 

  • Απόλυτη στεγανοποίηση

 

  • Καλύτερο “φινίρισμα” και στιλπνή επιφάνεια

 

 

Οι ΕΜ και η ΕΜ κεραμική σκόνη, μπορούν επίσης να αναμιχθούν με τον πηλό και τους σουβάδες, προσφέροντας ανάλογα αποτελέσματα και επίσης στα χρώματα και βερνίκια

 

Όλα όσα αναφέρονται πάρα πάνω, είναι αποδεδειγμένα συμπεράσματα, τα οποία εξήχθηκαν μέσα από επιστημονικές έρευνες, δοκιμές και μετρήσεις και διαφαίνεται στα πάμπολλα παραδείγματα υφιστάμενων ΕΜ κατασκευών που υπάρχουν ανά τον κόσμο.

 

Προς όσους τυχόν δείξουν ενδιαφέρον για εφαρμογή της τεχνολογίας των ΕΜ™ στις κατασκευές τους, θα συστήναμε να προβαίνουν πρώτα σε πιλοτικές δοκιμές, τόσο για να διακριβωθεί η ακριβής δοσολογία σε σχέση με την ποιότητα των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν, όσο και για να διαμορφώσουν μια εξακριβωμένη άποψη, ιδίοις όμμασι, για το αποτέλεσμα.

Johor Bahru, Malaisia

Effective Microorganisms
Effective Microorganisms

Σκυρόδεμα (Μπετόν)

 

Αναμφισβήτητα, το μπετόν αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα υλικά τα οποία έχουν συμβάλει στην εξέλιξη και ανάπτυξη του ανθρώπινου πολιτισμού, κατά τους τελευταίους αιώνες, μιας και είναι ένα από τα πλέον εφαρμόσιμα υλικά που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος, κυρίως για να καλύψει τις ανάγκες της στέγασης του, αλλά και ένα σωρό άλλους σκοπούς.

 

Από τα παλιά χρόνια, για όσους ασχολούνται με το θέμα των κατασκευών, το μπετόν χαρακτηρίζεται σαν ένας ζωντανός οργανισμός.

 

Κάποια χαρακτηριστικά του που συνηγορούν προς αυτή την άποψη, είναι τα εξής:

 

  • Παρά τον συμπαγή χαρακτήρα του, είναι ένα υλικό που κυριολεκτικά, “αναπνέει”, αφού μέσα από τους πόρους του συνεχώς διέρχεται αέρας.

 

  • Τόσο στο εσωτερικό του, όσο και στην επιφάνεια του, συμβαίνουν διαρκώς χημικές αντιδράσεις, τόσο κατά την παρασκευή του, όσο και καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής του.

 

  • Στο εσωτερικό του υπάρχει διαρκής κίνηση και δραστηριότητα ουσιών και στοιχείων (άλατα, υγρασία, μακροστοιχεία, μικροστοιχεία, αλκαλικές ουσίες κλπ).

 

  • Όπως και ο άνθρωπος, οξειδώνεται και “γερνά” με το πέρασμα του χρόνου.

 

  • Εάν κατασκευαστεί με αγάπη και μεράκι, γίνεται άριστης ποιότητας.

 

Κάποια άλλα σημαντικά χαρακτηριστικά του, που το καθιστούν ιδιαίτερο σαν υλικό, είναι:

 

  • Το μπετόν είναι ένα μίγμα από αδρανή και δραστικά υλικά, ανόμοια σε μέγεθος μεταξύ τους (χοντρόκοκκα χαλίκια, ψιλόκοκκη και χοντρόκοκκη άμμος, μικροσωματίδια τσιμέντου, νερό, σκληρυντικές ουσίες), ενώ στο εσωτερικό του υπάρχουν και αρκετά κενά αέρος.

Επιπλέον, στο οπλισμένο σκυρόδεμα προστίθεται και o σίδηρος (Fe).

 

Γι αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία για την τελική ποιότητα του, όχι μόνο η ποιότητα των ίδιων των υλικών αλλά και η σωστή αναλογία και η ομοιογενής ανάμιξη τους.

 

  • Κατά την τοποθέτηση του, τα πιο μεγάλα και βαριά υλικά, τείνουν να συσσωρεύονται περισσότερο στον πάτο και στο εσωτερικό, ενώ τα πιο ανάλαφρα παραμένουν στα επιφανειακά στρώματα.

 

  • Ο φυσιολογικός του χαρακτήρας, προκειμένου να είναι άριστης ποιότητας, θα πρέπει να είναι αλκαλικός, (ψηλό pH).

bottom of page