top of page

Πολυδύναμες καλλιέργειες

Τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της παρουσίας του παγκόσμιου ηλεκτρονικού διαδικτυακού ιστού στην ζωή μας, καθώς και λόγω της ευκολίας στην διακίνηση από μέρος σε μέρος, η δυνατότητα του ανθρώπου να αποκτήσει γνώση, έχει αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό, που ακόμα και τα πιο απόκρυφα μυστικά που κρύβει η φύση στα πιο απόμακρα και απλησίαστα σημεία του πλανήτη, φανερώνονται μπροστά μας χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία.

Η βιοποικιλότητα που υπάρχει στην φύση, είναι ένα απέραντο πεδίο το οποίο αποτελείται από χιλιάδες είδη φυτών.

Δεν θα ‘ταν καθόλου υπερβολή, αν λέγαμε πώς ΟΛΑ τα παράγωγα του φυτικού κόσμου, τα οποία είναι κατάλληλα για κατανάλωση από τους ζωντανούς οργανισμούς, είναι αναμφισβήτητα ωφέλιμα.

Το κάθε ένα είδος, έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και την δική του ιδιαίτερη βιοχημική σύσταση.

Οι όροι “πολυδύναμα φυτά”, “υπερφρούτα”, “υπερτροφές” κλπ, που ακούγονται πολύ τα τελευταία χρόνια ανά το παγκόσμιο, υιοθετήθηκε γύρω στο 2005 και αναφέρεται σε κάποιες κατηγορίες φυτών και στους καρπούς τους, αλλά και άλλων τροφών, λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε θρεπτικά στοιχεία και φυσικές ουσίες που προάγουν ή προστατεύουν την ανθρώπινη υγεία, αλλά και όλων των άλλων ζωντανών οργανισμών που τα καταναλώνουν.

Θα πρέπει να πούμε πως αυτοί οι όροι, δεν αποτελούν επίσημους όρους προς τις επιστήμες που ασχολούνται με την διατροφή, την φαρμακοποιία  και την υγεία γενικότερα, αν και πάρα πολλοί ειδικοί συστήνουν την κατανάλωση τους και ήδη παρασκευάζονται αρκετά προϊόντα που τα έχουν σαν βάση, ενώ έχουν γίνει και γίνονται πάρα πολλές έρευνες και μελέτες γύρω από αυτά, από έγκυρα πανεπιστημιακά ιδρύματα και διάφορους ειδικούς και επιστήμονες.

Οι όροι αυτοί,  επινοήθηκαν απλώς για να εξάρουν την πραγματική φύση και χαρακτήρα των ιδιαίτερων αυτών φυτών στρέφοντας παράλληλα την προσοχή των ανθρώπων προς φυσικές κατευθύνσεις..

Ας αναλογιστούμε όμως και με τι ατάκες, λεζάντες και διάφορους χαρακτηρισμούς και υπερβολές βομβαρδιζόμαστε καθημερινά από τις περισσότερες διαφημίσεις, κάποιες εκ των οποίων μάλιστα, αναφέρονται σε προϊόντα τοξικά και επιβλαβή.

Εξάλλου, είναι γνωστή η τακτική των φαρμακοβιομηχανιών να απορρίπτουν οποιοδήποτε “φάρμακο” προέρχεται από την φύση, μιας και αυτά είναι ελεύθερα προσβάσιμα από τους ανθρώπους και μπορούν να καλλιεργηθούν από οποιονδήποτε, στερώντας τους έτσι το προνόμιο να μπορούν να διεκδικήσουν την πατέντα του. 

Παρ’ όλα αυτά πιστεύουμε πως ο άνθρωπος, σαν ένα ελεύθερα σκεπτόμενο όν, με το δικαίωμα κάθε ελευθερίας στην έκφραση, μπορεί να χαρακτηρίζει όπως θέλει και να χρησιμοποιεί όπως θέλει, οτιδήποτε η ίδια η φύση μπορεί να του παρέχει και μπορεί να αποκτήσει.

Ο σχετικός κατάλογος των υπερφρούτων και λαχανικών, περιλαμβάνει έως και 100 φυτά, άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο πλούσια σε πολύτιμα συστατικά.

Πολλά από αυτά, ανήκουν στον φυτικό πλούτο της χώρας μας και της ευρύτερης περιοχής, κάποια άλλα προέρχονται από μακρινές χώρες, ενώ κάποια άλλα υπάρχουν σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γής.

Το σημαντικότερο και κοινό γνώρισμα όλων των υπερτροφών σε σχέση με τα συστατικά τους, είναι το ότι όλα έχουν ιδιαίτερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες, σάκχαρα και βιταμίνες.

Το σίγουρο είναι πώς, για να μπορέσει κάποιος να διαπιστώσει την ωφέλεια τους και να νοιώσει το αντίκτυπο στον εαυτό του, θα πρέπει να τα εντάξει στην καθημερινότητα του και όχι απλά, κάθε “κυρίου δόξα”, που λέμε.

Δεν θα επιχειρήσουμε να σας δώσουμε ιεραρχημένο κατάλογο σε σχέση με την περιεκτικότητα τους, αλλά απλώς καταγράφουμεκάποιες κύριες κατηγορίες εξ αυτών και επαφίεται στον καθένα να το ψάξει όσο θέλει και όπως θέλει.



  • Όλα τα είδη μούρων - άγρια βατόμουρα (Blackberries), Μύρτιλλα (Blueberries), Σμέουρα (raspberries),  κόκκινα φραγκοστάφυλα (cranberries), μαύρα φραγκοστάφυλα (blackcurrant), Αρόνια  (black chokeberry), φράουλες (strawberries) κλπ.• Όλα τα είδη ξωτικών και τροπικών φρούτων - Ανανάδες, Μπανάνες, Παπάγια, Καρύδες, Μάνγκο, Αβοκάντο, φοινίκια (χουρμάδες), Φυσαλίδα, Ακτινίδιο, Φρούτο του Δράκου (Πιτάγια) κλπ



  • Γνωστά μας φρούτα - Μήλα, Σύκα, Δαμάσκηνα, Κόκκινο και άσπρο σταφύλι, Μπανάνες, Παπουτσόσυκα, όλα τα εσπεριδοειδή, καρπούζια, κεράσια, Ρόδι, Ροδάκινα, Νεκταρίνια, Αχλάδια,  κ.α.



  • Γνωστά μας λαχανικά και όσπρια - Σπανάκι, Μπρόκολο, φακές, κολοκύθια, ντομάτες, κλπ



  • Δημητριακά - Σιταρόχορτο, Βρώμη, πίτουρο ρυζιού και σιταριού





  • Άλλα μοναδικά και ιδιαίτερα φυτά που φύονται μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές του πλανήτη – Ακερόλα (Ν. Αμερική), Ακάϊ berry (Αμαζόνιος - Κ. Αμερική), Νόνι (Αϊτή - Νότιος Ειρηνικός), Γκραβιόλα (Μεξικό - Κεντρική Αμερική), Μάκα (Άνδεις - Περού), Κινόα (Ν. Αμερική), μούρα camu camu (Αμαζόνιος)

 

  • Βότανα



  • Κακάο



  • Κόκκινο κρασί

 

Φυσικά, αν αποπειραθούμε να διευρύνουμε τον κατάλογο αναφερόμενοι στον γενικότερο όρο “υπερτροφές”, θα πρέπει να συμπεριλάβουμε και κάποια άλλα είδη που δεν ανήκουν στον φυτικό κόσμο, όπως..



  • διάφορα είδη φύκια, όπως η γνωστή μας Σπιρουλίνα, τα καφέ φύκια Kombu, τα κόκκινα Nori κ.α

  • Προϊόντα μελισσοκομίας - Μέλι, βασιλικός πολτός, πρόπολη

Κάτι τελευταίο, αλλά πάρα πολύ σημαντικό, που θα θέλαμε να επισημάνουμε, είναι και το ότι, σημασία δεν έχει μόνο το, τι είναι αυτό που τρώμε, αλλά και η προέλευση του, εις ότι αφορά τον τρόπο παραγωγής και καλλιέργειας του.

Θα ήταν τουλάχιστον ειρωνικό, τέτοια αγαθά με τόσο πολύτιμα συστατικά, να καλλιεργούνται με χρήση χημικών λιπασμάτων και άλλων φυτοφαρμάκων, τα οποία οπωσδήποτε και απορροφούνται από τα φυτά, καταστρέφοντας σε μεγάλο βαθμό, τόσο το θρεπτικό περιεχόμενο τους όσο και την γεύση και το άρωμα τους.

bottom of page